Mundial: Hrvaška v polfinale

Po četrtfinalnih zmagah na svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji je v državah, zmagovalkah dvobojev, izbruhnilo navdušenje. Tako je bilo tudi na Hrvaškem po zadnjem četrtfinalu na olimpijskem stadionu Fišt v Sočiju, kjer so vatreni z odločilnim zadetkom igralca Barcelone Ivana Rakitića po kazenskih strelih premagali rusko zbornajo.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

V petek sta si polfinale zagotovili Francija in Belgija, drugi par po sobotnih tekmah pa je Anglija - Hrvaška.

Slednja si je zadnja izborila polfinale, ko je po neodločenem izidu po podaljšku (2:2) nato po kazenskih strelih izločila gostitelje prvenstva. V hrvaški slačilnici stadiona Fišt, kjer sta bila med zimskimi olimpijskimi igrami leta 2014 odprtje in slovesen zaključek, so dolgo v noč odmevale hrvaške pesmi: "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati", pa druge, kot so Čavoglava, Domovina, Sude mi, Lijepa li si ...

V slačilnici jih je obiskala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki si je pred tem skupaj z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevim ogledala tekmo, ki je sprožila val navdušenja po Hrvaški, saj so deset tisoči napolnili hrvaške trge in po drugi uvrstitvi v polfinale po 20 letih napovedovali ne le uspešen polfinalni nastop proti Angliji, ampak tudi osvojitev naslova svetovnega prvaka.

Na drugi strani je bilo bolj umirjeno v Rusiji, kjer so bili po izpadu v četrtfinalu najprej žalostni, potem pa je prevladal realen pogled na dogajanje. Rusija je namreč reprezentanca na SP, ki je najnižje na svetovni letvici; je na 70. mestu ter je celo nižje od Slovenije (56.). Pred SP so nekateri ruski mediji menili celo, da bo velika sreča že, če bo ekipa sploh zabeležila kakšno zmago.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po porazu s Hrvaško povabil ruske nogometaše in trenerski štab v Kremelj na sprejem. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je povedal, da je prvi mož Rusije pred tekmo poklical selektorja Stanislava Čerčesova "in mu zaželel srečo", prav tako pa tudi po tekmi, "ko je selektorju čestital za izjemno uspešne nastope na SP ter tudi za čudovito in odločno predstavo na zgodovinski četrtfinalni tekmi proti Hrvaški".

Po tekmi je po poročanju hrvaških medijev v slovenski južni sosedi izbruhnilo navdušenje z ognjemeti. "Hrvaška je v trasu", je eden izmed naslovov. "Po 20 letih smo znova v polfinalu. Na prejšnjem evropskem prvenstvu niso imeli posebne sreče, ta nas ni spremljala niti na drugih velikih tekmovanjih. Sedaj se je vse skupaj obrnilo. Upam, da bomo s takimi predstavami nadaljevali do finala, imamo vse, kar za to potrebujemo," je dejal hrvaški kapetan Luka Modrić.

Več iz rubrike