Morebitna pritožba na soglasje bi ogrozila Magnin projekt

Pritožba na izdano okoljevarstveno soglasje za projekt Magne v Hočah bi ogrozila časovnico in s tem celoten projekt, so povedali v Magni in na gospodarskem ministrstvu. Slednje je potrdilo, da je Magna dobila gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela na Madžarskem, da pa Slovenija zaenkrat ostaja prva izbira.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so danes STA povedali, da so s predstavniki Magne v stikih in da so ti "potrdili gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela na Madžarskem, vendar zatrjujejo, da smo še vedno primarna lokacija oz. prva izbira".

Ministrstvo bo tako, dokler se investitor ne bo opredelil drugače, nadaljevalo z vsemi predvidenimi aktivnostmi, so dejali.

Pripravljena je bila okvirna časovnica, ki je predvidevala izdajo gradbenega dovoljenja v septembru, vendar pod predpostavko, da na izdano okoljevarstveno soglasje ne bo pritožb, so dejali na ministrstvu in dodali, da sicer izdaja okoljevarstvenega soglasja in obravnava predmetnih pritožb ni v njihovi pristojnosti.

"Je pa dejstvo, da bo eventualna pritožba ogrozila časovnico in s tem tudi celoten projekt," so ocenili.

Wolfgang Zitz, ki je v Magni odgovoren za proizvodnjo avtomobilov, je po pisanju današnjega Večera v torek potrdil, da je njihov cilj začetek dela v obratu v Hočah konec leta 2018 ter da z morebitno pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje teh rokov ne bo več mogoče doseči. Odločitev uprave glede opustitve načrtov v Sloveniji sicer še ni padla, je dodal.

Informacij o gradbenem dovoljenju na Madžarskem ni želel komentirati, je pa dejal, da več ko imajo težav v Sloveniji, bolj delujejo po planu B, "tako da trenutno peljemo dva projekta hkrati".

V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja v Sloveniji je 12 stranskih udeležencev. Okoljska nevladna organizacija Slovenski E-forum se bo pritožila, je v torek za nekatere medije povedal predstavnik organizacije Gorazd Marinček, in sicer ker da je določeno vplivno območje premajhno in ker na ustni obravnavi niso mogli komentirati izdaje vodnega soglasja, ker je direkcija za vodo tega izdala tik pred izdajo okoljevarstvenega soglasja.

Da se bodo "zelo verjetno" pritožili, pa so za STA napovedali v organizaciji Umanotera. Skrbijo jih izpusti iz prometa ter s tem povezana kakovost zraka in javno zdravje, je povedal Andrej Gnezda iz Umanotere.

Predstavnika Magne Zitz in David Adam, vodja projekta gradnje tovarne v Hočah, sta se po poročanju časnika Večer v torek sestala z nekdanjima županoma Maribora Alojzijem Križmanom in Borisom Sovičem ter sprejela njuno ponudbo o oblikovanju stalnega okoljskega partnerstva in skupnem monitoringu zastavljenih okoljskih zahtev.

Po predlogu bi Magna omogočila digitalni monitoring, ki bi ga spremljale lokalna skupnost v občini Hoče, ena od nevladnih okoljevarstvenih organizacij in univerza ali ustrezen neodvisni inštitut, je za Večer povedal Sovič.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: