Moody's znižal bonitetno oceno skupini Agrokor

Bonitetna hiša Moody's je znižala bonitetno oceno hrvaškemu živilskemu koncernu Agrokor s stopnje B2 na B3, torej še globlje v območje visoko špekulativnih naložb.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Moody's je obete za koncern v lasti Ivice Todorića ocenil kot stabilne. Poslabšanje bonitetne ocene Agrokorja gre po pisanju omenjenega portala pripisati mešanici lanskoletnega poslovanja ter visoki zadolženosti skupine.

Po besedah podpredsednika in višjega analitika pri hiši Moody's Vincenta Gusdorfa bonitetna agencija ocenjuje, da v primeru poslabšanja kazalcev poslovanja, kakršni so bili v prvih devetih mesecih lanskega leta, ni verjetno, da bo Agrokor stanje zadolženosti vrnil v okvirje, za katere Moody's ocenjuje, da so primerni za oceno B2.

Kot Gusdorfa še povzema portal, s stabilnimi obeti ohranjajo pričakovanje, da bo skupina kljub ostri konkurenci tako na Hrvaškem kot v Sloveniji stabilizirala zaslužke v prihodnjem letu. Novica o poslabšanju ocene sicer ni presenečenje, za večino pa pomeni dodaten signal, da bo letošnje leto za največjega zasebnega delodajalca na Hrvaškem najbolj zahtevno doslej.

Poleg pritiskov konkurence na dobičkonosne marže, ki vztrajno rastejo, je Agrokor izpostavljen tudi vse večjim likvidnostnim pritiskom. Kot je slišati v finančnih krogih, je danes podvržen neugodnim plačilnim rokom s strani velikih dobaviteljev najbolj prodajanih izdelkov, dobro obveščeni viri pa po navedbah portala dodajajo, da v prid neugodnim likvidnostnim okoliščinam govorijo tudi nekoliko pozneje izplačane plače pri delu zaposlenih v decembru.

Zadolženost skupine, vključno z obveznicami in finančnimi posojili, je sicer konec lanskega septembra znašala 25,5 milijarde kun (3,4 milijarde evrov). Čeprav je to okoli 300 milijonov kun (39,6 milijona evrov) manj kot leto pred tem, je dolg kljub vsemu visok, so še zapisali na portalu.

Več iz rubrike

Komentarji: