Močna rast BDP na krilih domačega trošenja

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v letošnjem prvem četrtletju za 5,3 odstotka višji kot v enakem četrtletju lani. Kot opažajo statistiki, se je močno okrepilo domače trošenje, po nekoliko bolj umirjeni rasti v prejšnjih dveh četrtletjih pa sta se znova opazneje povečala tudi uvoz in izvoz.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Domača potrošnja je bila v prvem četrtletju za kar pet odstotkov večja kot pred letom dni. Pri tem sta se povečali obe komponenti domačega trošenja: končna potrošnja se je povečala za 3,4 odstotka, bruto investicije pa za 10,5 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu.

Slovenska gospodinjstva

K rasti končnega trošenja je največ prispevala rast potrošnje gospodinjstev. Bila je za štiri odstotke večja kot v prvem četrtletju lani, gospodinjstva pa so več sredstev namenila za nakupe vseh vrst proizvodov in storitev. Podobno kot v vseh četrtletjih prejšnjega leta so se najbolj povečali izdatki za nakupe trajnih dobrin.

Investicije

Bruto investicije v osnovna sredstva so se v prvem četrtletju povečale za 12 odstotkov. K temu so pozitivno prispevale tako investicije v gradbene objekte (za skoraj 20 odstotkov) kot tudi investicije v stroje in opremo (za 9,3 odstotka).

Uvoz in izvoz

Potem ko sta izvoz in uvoz v prejšnjih dveh četrtletjih naraščala nekoliko bolj umirjeno, so statistiki v prvem četrtletju letos znova zaznali pospešeno rast. Rasti sta bili na obeh straneh skoraj izenačeni: uvoz se je povečal za 8,8 odstotka, izvoz pa za 8,7 odstotka. Kljub nekoliko hitrejši rasti uvoza zunanjetrgovinski presežek ostaja visok.

Zaposlenost

Zaposlenost še narašča. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji zaposlenih 964.000 oseb, kar je 2,6 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Največ oseb se je zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v zdravstvu in socialnem varstvu, trgovini in v dejavnosti promet.

Več iz rubrike