Mirko Tuš pod drobnogledom kriminalistov

V igri za nakup trgovske verige Tuš je ostal še angleški finančni sklad, a naj bi tokratni poskus prodaje imperija Mirka Tuša visel v zraku, poroča spletni portal Siol.net. Banke sumijo, da se Tuš za njihovim hrbtom dogovarja o tem, da bi se del kupnine stekel neposredno na njegov račun. Pod drobnogled so ga vzeli tudi kriminalisti.
Fotografija: Urban Červek
Odpri galerijo
Urban Červek

Banke upnice so prodajo 300 milijonov evrov terjatev do Skupine Tuš začele lani jeseni. Po informacijah omenjenega portala je v zaključnih pogajanjih ostal le sklad AnaCap Financial Partners.

Gre za sklad zasebnega kapitala s sedežem v Londonu, ki je specializiran za investicije v evropskem sektorju finančnih storitev. Po zadnjih podatkih upravlja več kot tri milijarde evrov denarja vlagateljev.

Čeprav se želijo banke upnice čim prej znebiti terjatev do Skupine Tuš, pa je malo verjetno, da bi se postopek uspešno končal. Portal namreč poroča, da naj bi AnaCap bankam ponujal kupnino v višini zgolj okoli 35 odstotkov vrednosti terjatev.

Za velike banke so tolikšne izgube nesprejemljive, vendar banke niso enotne. Manjše banke bi bile pripravljene sprejeti celo tolikšne odpise, da bi v svojih bilancah končno zaprle to poglavje. Med največjimi upniki so Abanka, SID banka, Gorenjska banka, Heta (slaba banka nekdanje Hypo banke) in NLB.

Tuš je lani novembra blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa je to Mirko Tuš, piše portal in dodaja, da je glede na to, da je bilo podjetje v tamkajšnji register vpisano maja lani, mogoče domnevati, da je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Mirko Tuš je podoben manever izpeljal že pri Tušmobilu, tretjem največjem mobilnem operaterju v državi, ki ga je leta 2014 kupil Telemach. Banke, ki so prejele veliko večino od 110-milijonske kupnine, so naknadno ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je pred tem brezplačno prenesel nase. Čeprav je Telemach zanjo zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov, jo je kmalu zatem ukinil.

Posel z blagovno znamko je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš.

Banke bi Tušu to, da jih je prikrajšal za višjo kupnino, še celo spregledale. Ko je zadeva prišla na dan, so od njega zahtevale, naj s kupnino poravna svoje obveznosti do Skupine Tuš. Te znašajo okoli 25 milijonov evrov. Toda namesto da bi jih poravnal, je sam sebi rok vračila podaljšal za več let.

Tri največje banke upnice - NLB, SID banka in Gorenjska banka - so zato zoper Mirka Tuša po informacijah portala vložile kazensko ovadbo. Zaradi prenosa blagovnih znamk mu očitajo zlorabo položaja. Ali se ovadba nanaša še na koga, ni znano. V bankah namreč zaradi zaupnosti odnosov s poslovnimi partnerji informacij ne razkrivajo. Na generalni policijski upravi so minuli teden za portal potrdili, da v zvezi s to zadevo vodijo predkazenski postopek.

Več iz rubrike

Komentarji: