Miodrag Kostić povečal delež v Aerodromu Portorož

Srbski poslovnež Miodrag Kostić je še povečal delež v Aerodromu Portorož. Istrabenz je namreč v začetku tedna prodal svoj 15,2-odstotni delež v korist Kostićevega Hotela Palace in piranske občine, pri čemer je prvi dobil 7,8-odstotni delež, druga pa 7,4-odstotnega. Hotel Palace je tako svoj delež v letališču povečal s 30,5 na 38,2 odstotka.
Fotografija: Aleksandar Dimitrijević
Odpri galerijo
Aleksandar Dimitrijević

Za Hotelom Palace Portorož ima zdaj v Aerodromu Portorož največji delež Občina Piran (36,2 odstotka), izhaja iz objave na Ajpesu. Med lastniki pa ostajata še Luka Koper s 15,2-odstotnim deležem in CPK z 10,25-odstotnim deležem.

Kostić v zadnjih letih širi svoje naložbe v piranski občini. Poleg lastništva v Hotelu Kempinski Palace je tako maja lani prek družbe Hotel Palace Portorož od Fraporta Slovenija kupil 30,5-odstotni delež Aerodroma Portorož. Edini družbenik družbe Hotel Palace Portorož je švicarsko podjetje Agri Holding, za katerim stoji Kostić. V zadnjem obdobju se je Kostićevo ime pojavilo tudi med resnejšimi interesenti za nakup Marine Portorož.

Kostiću pa iz rok polzi napovedani prevzem Gorenjske banke. Dovoljenje slovenskega regulatorja za prevzem je njegovi AIK banki poteklo v sredo, banka pa pred tem rokom ni vložila zahteve za njegovo podaljšanje. Če bo vložila novo, ima Banka Slovenije čas, da o njej odloči, približno 80 delovnih dni.

Roki, postavljeni v zakonu o bančništvu, tako Kostiću ne gredo v prid. Sredi marca namreč poteče 45-dnevni rok, ki ga je skupščina Save na čelu s Slovenskim državnim holdingom, Kapitalsko družbo in skladom York dala AIK banki, da predloži vsa potrebna in veljavna dovoljenja za prevzem Gorenjske banke. Ta ne smejo biti starejša več kot 15 dni.

AIK banka mora za prevzem znova dobiti tudi dovoljenje srbskih regulatorjev. Predsednica izvršnega odbora AIK banke Jelena Galić, tudi članica nadzornega sveta Gorenjske banke, je za Finance v četrtek dejala, da "bo AIK tako v primeru podaljšanja kot obnavljanja potrebnih dovoljenj v nadaljnjem postopku kupovanja delnic Gorenjske banke spoštovala vse zahteve regulatorjev, tako v Srbiji kot v Sloveniji".

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: