Ministrstvo zavrača očitke, da ni sprejelo nobenih ukrepov za kmete
O

Poudarjajo, da zgolj zakonski ukrepi ne bodo popravili vseh motenj in izzivov, ki so se razkrili v času epidemije.
Fotografija: Dodali so, da ne morejo pristati na tiste zahteve, ki nasprotujejo pravu EU in ki niso v skladu s slovensko zakonodajo, zlasti kar se tiče zaprtij meja ter uporabo fitofarmacevtskih sredstev.
 
Dodali so, da ne morejo pristati na tiste zahteve, ki nasprotujejo pravu EU in ki niso v skladu s slovensko zakonodajo, zlasti kar se tiče zaprtij meja ter uporabo fitofarmacevtskih sredstev.  

Ljubljana - Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odločno zavračajo očitke, ki so se pojavili v zadnjih dneh v javnosti, da so nekatere nevladne organizacije s področja kmetijstva predlagale ministrstvu več ukrepov, na katere pa da z ministrstva ni bilo nobenega odziva, ter da ministrstvo še ni izvedlo nobenega oprijemljivega ukrepa za kmete.

"Ministrstvo pozorno prouči vse ukrepe, ki jih predlagajo različne stanovske kmečke organizacije in je veliko od njih že vključilo v svoje ukrepe," so na ministrstvu zapisali v sporočilu medijem. Dodali so, da ne morejo pristati na tiste zahteve, ki nasprotujejo pravu EU in ki niso v skladu s slovensko zakonodajo, zlasti kar se tiče zaprtij meja ter uporabo fitofarmacevtskih sredstev.

Na ministrstvu dodajajo, da še naprej prejemajo številne pobude in predloge za reševanje težav, ki so posledica epidemije novega koronavirusa in ki so jih nekaj zajeli v prvem svežnju protikoronskih ukrepov.

Težave bodo reševali tudi v naslednjem paketu ukrepov, ki bodo "zagotavljali likvidnost ter ukrepe, ki bodo usmerjeni predvsem v zagon novih investicij. Pri tem pa so vključeni ostali predlagani ukrepi, ki so se v sektorju pokazali kot nujni tekom epidemije oziroma jih v prvem paketu še ni bilo mogoče zajeti," dodajajo na ministrstvu.

Pripravljajo tudi uredbe, ki bodo pomenile pravno podlago za dejansko uveljavitev upravičenj in izplačilo sredstev. Uredbe bodo naslednji teden posredovali v medresorsko usklajevanje, pričakujejo pa, da bodo do naslednjega tedna sprejete.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da zgolj zakonski ukrepi ne bodo popravili vseh motenj in izzivov, ki so se razkrili v času epidemije.

Več iz rubrike

Komentarji: