Mikroplastika potuje tudi z vetrom

Ne le z rečnimi in morskimi tokovi, plastika potuje daleč tudi z vetrom.
Fotografija: Plastika je globalni problem. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Plastika je globalni problem. Foto: Shutterstock

Mikroplastiko je mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih. Znanstveniki so doslej domnevali, da majhni delci plastike po svetu »potujejo« predvsem po rekah in morjih, analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi.

Znanstveniki z instituta Ecolab v francoskem kraju Castanet-Tolosan so med letoma 2017 in 2018 več kot pet mesecev pozimi preiskovali redko poseljeno območje v Pirenejih, ki je precej oddaljeno od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij.
Na kvadratnem metru območja okoli 1400 metrov nad morjem so vsak dan našteli okoli 365 novih delcev mikroplastike, velikih do 750 mikrometrov (0,75 milimetra) in s premerom do 300 mikrometrov (0,3 milimetra). Izračunali so, da delci izvirajo iz do 95 kilometrov oddaljenih virov. V tem krogu ni nobenih velikih mest, je pa nekaj manjših, so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Nature Geoscience.

Dosedanje analize so pokazale, da veter nosi mikroplastiko iz velikih mest, kot je Pariz, v okolico, zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje. Mikroplastika so delci umetnih snovi, manjši od petih milimetrov.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

aktualno

Požari razdejali naše navečje naravno bogastvo

Samo junija je bilo uničenih 1034 kvadratnih kilometrov brazilskega amazonskega pragozda.

Komentarji: