Mikroplastika potuje tudi z vetrom

Ne le z rečnimi in morskimi tokovi, plastika potuje daleč tudi z vetrom.
Fotografija: Plastika je globalni problem. Foto: Shutterstock
Plastika je globalni problem. Foto: Shutterstock

Mikroplastiko je mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih. Znanstveniki so doslej domnevali, da majhni delci plastike po svetu »potujejo« predvsem po rekah in morjih, analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi.

Znanstveniki z instituta Ecolab v francoskem kraju Castanet-Tolosan so med letoma 2017 in 2018 več kot pet mesecev pozimi preiskovali redko poseljeno območje v Pirenejih, ki je precej oddaljeno od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij.
Na kvadratnem metru območja okoli 1400 metrov nad morjem so vsak dan našteli okoli 365 novih delcev mikroplastike, velikih do 750 mikrometrov (0,75 milimetra) in s premerom do 300 mikrometrov (0,3 milimetra). Izračunali so, da delci izvirajo iz do 95 kilometrov oddaljenih virov. V tem krogu ni nobenih velikih mest, je pa nekaj manjših, so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Nature Geoscience.

Dosedanje analize so pokazale, da veter nosi mikroplastiko iz velikih mest, kot je Pariz, v okolico, zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje. Mikroplastika so delci umetnih snovi, manjši od petih milimetrov.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: