Mikroplastika potuje tudi z vetrom

STA
Plastika je globalni problem. Foto: Shutterstock

Ne le z rečnimi in morskimi tokovi, plastika potuje daleč tudi z vetrom.

Mikroplastiko je mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih. Znanstveniki so doslej domnevali, da majhni delci plastike po svetu »potujejo« predvsem po rekah in morjih, analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi.

Znanstveniki z instituta Ecolab v francoskem kraju Castanet-Tolosan so med letoma 2017 in 2018 več kot pet mesecev pozimi preiskovali redko poseljeno območje v Pirenejih, ki je precej oddaljeno od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij.
Na kvadratnem metru območja okoli 1400 metrov nad morjem so vsak dan našteli okoli 365 novih delcev mikroplastike, velikih do 750 mikrometrov (0,75 milimetra) in s premerom do 300 mikrometrov (0,3 milimetra). Izračunali so, da delci izvirajo iz do 95 kilometrov oddaljenih virov. V tem krogu ni nobenih velikih mest, je pa nekaj manjših, so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Nature Geoscience.

Dosedanje analize so pokazale, da veter nosi mikroplastiko iz velikih mest, kot je Pariz, v okolico, zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje. Mikroplastika so delci umetnih snovi, manjši od petih milimetrov.
Več iz rubrike