Microsoft zaradi ameriške davčne reforme v četrtletju z izgubo

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 6,3 milijarde dolarjev čiste izgube, kar je skoraj enako kot 6,27 milijarde dolarjev čistega dobička v zadnjem četrtletju 2016. Vlagatelji mu tega sicer niso zamerili, saj je izguba posledica enkratnega stroška, povezanega z novo davčno zakonodajo v ZDA.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Brez tega stroška v višini 13,8 milijarde dolarjev bi dobiček Microsofta znašal 96 centov na delnico, kar je deset centov več od pričakovanj analitikov. Prihodki so narasli za 12 odstotkov na 28,9 milijarde dolarjev, kar je prav tako preseglo napovedi analitikov.

Tako kot številna druga podjetja je tudi Microsoft izkoristil priložnost nove davčne zakonodaje in prenesel domov dobičke iz tujine po nižji davčni stopnji. To ga je stalo nekaj denarja, vendar le ob koncu lanskega leta.

Delnice Microsofta so se lani podražile za 50 odstotkov, v sredo so se do konca rednega dela borznega trgovanja za 2,27 dolarja, v podaljšanem trgovanju pa še za 11 centov na 95,12 dolarja.

Vlaganja v poslovanje z oblakom se Microsoftu obrestujejo in zadnje lansko četrtletje je bilo že deseto zaporedno z več kot 90-odstotno rastjo prihodkov oblaka Azure, s katerim se Microsoft uspešno kosa s konkurenco Amazona.

Prihodki celotnega segmenta inteligentnega oblaka so narasli za 15,3 odstotka na 7,8 milijarde dolarjev, prihodki od Azura pa so skočili za 98 odstotkov.

Enota za produktivnost in poslovnost, kamor spada Office 365, je prihodke povečala za 24,7 odstotka na 8,95 milijarde dolarjev, poslovanje s programsko opremo Windows, platformo Xbox in Surface pa so navrgli 12,17 milijarde dolarjev dobička, kar je 2,36 odstotka več kot konec leta 2016.

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: