Merkur dobil novega lastnika

Za družbo Merkur trgovina je največ ponudil sklad HPS.
Fotografija: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Igor Zaplatil

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je danes odprla izboljšane ponudbe za Merkur trgovino, zdravo jedro iz stečajne mase nakelskega trgovca s tehničnim blagom. Potrdila nam je, da je za Merkur največ ponudil zasebni investicijski sklad HPS (prej znan kot Highbridge Principal Strategies). Podrobnosti prodajnega postopka, vključno z doseženo ceno, naj bi bile sicer znane po tem, ko bo s prodajno pogodbo soglašalo sodišče, ki bdi nad stečajem nakelskega trgovca.

Investicijski sklad HPS s sedežem v New Yorku in podružnicami po svetu, med drugim tudi v Londonu, odkoder naj bi kupili Merkur trgovino, upravlja z 39 milijard dolarjev premoženja. Po dostopnih podatkih naj bi se osredotočali predvsem na naložbe v Severni Ameriki in zahodni Evropi, v Sloveniji pa naj bi po neuradnih informacijah sodelovali s predstavniki družbe Elements Capital.

Sklad HPS se po neuradnih informacijah poteguje tudi za nakup trinajstih trgovskih centrov, ki jih vzporedno prodaja Heta, slaba banka nekdanje avstrijske Hypo banke. Čeprav naj bi ponudbe za trgovske centre oddali isti vlagatelji, kot so se potegovali za Merkur trgovino, pa naj bi vsaj nekatere med njimi zanimal le celotni paket. Zanimanje za nakup trgovskih centrov bi lahko bilo tako po izteku prodaje Merkurja posledično manjše.

Kot pojasnjujejo naši viri, pa naj bi bili med ponudniki za Merkurjeve trgovske centre tudi skladi, ki se za nakup Merkurja trgovine niso potegovali. Prav ti bodo zdaj pri nakupu centrov najverjetneje predstavljali glavnega konkurenta kupcu Merkurja.

Izkupiček še ni znan

Koliko je Goriupova iztržila za Merkur, ni znano; velja pa omeniti, da prva dražba januarja ni bila uspešna, saj naj bi bila postavljena cena - 28,5 milijona evrov - previsoka. Lani je Merkur sicer ustvaril več kot 212 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja se je s 3,3 milijona evrov pomembno zvišal in znašal 7,2 milijona evrov. Čisti dobiček je z 2,9 skočil na skoraj šest milijonov evrov.

Spomnimo, da se je za Merkur trgovino potegovala tudi slovenska družba MMNT, v kateri so se zbrali največji dobavitelji in upniki nakelskega trgovca, trgovski centri pa naj bi zanimali tudi sam Merkur. Ta naj bi nakup financiral delno z lastnimi sredstvi, delno z izdajo obveznice, a po neuradnih informacijah njihova ponudba ni bila konkurenčna. Merkurju, ki ima v lasti le dva centra, za preostale pa plačuje znižano najemnino, se bodo leta 2019 sedanje najemne pogodbe sicer iztekle.

Več iz rubrike