Med Slovenci je gotovina zelo priljubljena

Od vseh držav območja z evrom je gotovina najbolj priljubljena v Nemčiji, kaže študija ECB. Lani so Nemci v denarnici nosili v povprečju 103 evre, kar je 38 evrov več od povprečja območja. Zelo priljubljena je tudi v Sloveniji, ki se je uvrstila na prvo mesto po deležu oseb, ki imajo doma v gotovini shranjenih več kot 1000 evrov.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Nemcem so po ugotovitvah Evropske centralne banke (ECB) po znesku v gotovini, ki ga v povprečju nosijo s seboj, lani sledili Luksemburžani (102 evra) in Avstrijci (89 evrov). Najmanj gotovine imajo pri sebi Portugalci (29 evrov), Francozi (32 evrov) in Latvijci (41 evrov).

Nemčija je v vrhu tudi po deležu plačil, opravljenih z gotovino. Nemci namreč z gotovino v povprečju plačajo 80 odstotkov nakupov, kar pa je še vedno manj od državljanov Malte (92 odstotkov), Cipra (88 odstotkov), Španije (87 odstotkov) in Italije (86 odstotkov).

Denarne rezerve v gotovini doma najpogosteje shranjujejo Slovenci in Litovci. Ti dve državi sta tudi na prvem oz. drugem mestu po deležu oseb, ki imajo v gotovini več kot 1000 evrov. Pri Slovencih je ta delež 23-odstoten, pri Litovcih pa 20-odstoten.

Slovenija se je na prvo mesto uvrstila tudi po deležu vprašanih, ki imajo pri sebi vsaj en bankovec večje vrednosti (47 odstotkov). Drugo mesto si delita Luksemburg in Slovaška (obe državi 42 odstotkov). Najredkeje imajo takšne bankovce pri sebi Nizozemci (sedem odstotkov) in Francozi (osem odstotkov).

Slovenija je skupaj s Slovaško med državami z najpogostejšim zaračunavanjem provizije za dvig gotovine na bankomatu. Manj kot tretjina Slovencev in Slovakov je v odgovoru na vprašanje ECB navedlo, da provizije še niso plačali. Na Malti je bil ta delež 81-odstoten.

Več iz rubrike

aktualno

Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.

aktualno

Pogačar prikolesaril 624.230 oziroma 7158 evrov na uro

Tour de France je nedvomno največja kolesarska dirka na svetu. Slednje odraža tudi nagradni boben.

aktualno

Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.

aktualno

Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?

Komentarji: