Matjaž Škorjanc, soustanovitelj podjetja NiceHash o kraji bitcoinov

Med stiskanjem pod steklenim nadstreškom vhoda v eno izmed stavb tehnološkega parka smo poskušali še s tretjim zvonjenjem. In končno dočakali odgovor: »Pridemo po vas.« V Nicehashu so že nekaj dni izredne razmere.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Čakanje se je nadaljevalo tudi v pisarniških prostorih, ko je po nekaj minutah naposled vstopil Matjaž Škorjanc, v medijih znan tudi s hekerskim vzdevkom Isdero. Človek, zaradi katerega so v Orehovo vas prišli agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, človek, ki je prvih 20 mesecev zaporne kazni preživel brez telefona, računalnika, s svojci pa je lahko komuniciral samo prek steklene pregrade. Človek, ki naj bi bil pri rosnih 22 letih sposoben z enim klicem sesuti ameriško gospodarstvo.

Ob njegovi zgodbi misli hitro uidejo proti Kevinu Mitnicku, legendarnemu ameriškemu hekerju iz začetkov interneta, ki je preživljal zaporniške dni v osami, odklopljen od zunanjega sveta, saj naj bi lahko s pomočjo piščalke zanetil jedrsko vojno. A stereotipne predstave o zapornikih so se razblinile s stiskom roke in prvo izmenjavo besed.

Škorjanc želi zdaj spisati novo zgodbo. »Komaj sem se pobral, pa sem spet na tleh,« je obupano pripomnil. Ukradenih je bilo približno 4700 bitcoinov, zdaj vrednih več kot 70 milijonov dolarjev. »To se nikoli več ne sme ponoviti. Vse bomo naredili, da se tudi nikdar več ne bo,« je odločen Škorjanc. »Nekdo nas je verjetno poskušal zatreti v kali, a hekerjev s takšnim znanjem ni v Sloveniji«.

Izmozgan in na trenutke čustven ni bežal od vprašanj o svoji preteklosti. Njene karmične elemente so mnogi videli tudi v tej največji tatvini do zdaj. Njegova koda je nekoč omogočala vdore v informacijske sisteme in osebne računalnike. »Nisem človek, ki bi želel komurkoli škodovati. Kar se je dogajalo v 'prejšnjih' časih, bi lahko pripisali moji naivnosti. Pri 22 letih se nisem zavedal, kakšne posledice lahko imajo moja dejanja.« Zaradi njih je moral v zapor, a zdaj še vedno zatrjuje: »Nikoli se nisem imel za hekerja. Sem programer.«

Zadnji dnevi so bili za vas verjetno naporni. Stojite v središču nevihte enega največjih vdorov v zgodovini bitcoina. Kako se počutite?

Izjemno težko je. Počutim se, kot bi mi ugrabili otroka in mu pred mojimi očmi rezali ude. Ne spim, v zadnjih nekaj dneh sem zatisnil oči največ za nekaj ur. Vse svoje moči vlagam v to, da rešim platformo nicehash, ki omogoča preživetje več kot 700.000 rudarjem in njihovim družinam. Prek nas so zaslužili več kot milijardo in pol dolarjev (preračunano po ceni bitcoinov danes) v zadnjem letu. Nekaj milijonov ljudi z vsega sveta je finančno odvisnih od Nicehasha. Zlasti tisti v manj razvitem svetu, kjer prislužena sredstva zamenjujejo plačo, ljudje jih porabljajo za šolanje otrok, medtem ko v zimskih mesecih svoje računalniške sisteme izrabljajo za ogrevanje. Napad je zelo velik udarec zame, za Nicehash in za celotno kriptoindustrijo.

Govorite o tem, da je to osebno velik udarec za vas, vendar pa lastniško niste vpeti v podjetje. Prav tako niste direktor podjetja Nicehash, ki je bilo ustanovljeno poleti. Je zaradi vaše zaporni kazni solastnik podjetja vaš oče Martin?

Vemo, kakšni so zakoni, zakaj imamo takšne, mi ni jasno, po moji oceni gre za omejevanje človekovih pravic. Oče in cela družina so mi ves čas stali ob strani, brez njih bi se težko pobral. Še vedno trdim, da mi je bila storjena krivica. Ampak sem se pobral, zbral moči in Nicehash je moj otrok, moje življenjsko delo. Brez njega, brez njih to ne bi bilo mogoče. Sedaj je solastnik podjetja Nicehash.

Nicehash je razmeroma mlada družba, prej ste poslovali preko družb Bitorious in H-BIT?

Platforma nicehash obstaja že več kot tri leta. Pred meseci smo ustanovili novo podjetje, ker je tako lažje, kot da bi poslovali iz dveh podjetij.

Koliko bitcoinov oziroma denarja ste v letih delovanja na trgu kriptovalut izplačali »vašim« rudarjem?

Po današnji vrednosti bitcoina bi to bilo več kot milijarda in pol dolarjev (prek 120.000 bitcoinov op. p.). V tem letu bi zrasli še na veliko več. Nicehash je postal način življenja za mnoge, zagotovil jim je preživetje, službo in precej pomembno vlogo v novo nastajajočem svetu tehnologij blockchain. Rudarji so steber blockchaina. Ker smo popolnoma prost trg za nakup in prodajo računske moči za rudarjenje kriptovalut, smo bili zagotovo marsikomu trn v peti.

Več na Delo.si

Več iz rubrike