Maske so nazaj

Ne samo na Kitajskem, ampak tudi v taksiju v Berlinu in Bolnišnici Jesenice ali UKC Ljubljana
Fotografija: Pomanjkanje osebja pomeni, da na letališču BER vsak dan ostane 300 kovčkov. FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque
Odpri galerijo
Pomanjkanje osebja pomeni, da na letališču BER vsak dan ostane 300 kovčkov. FOTO: REUTERS/Kevin Lamarque

Epidemiološka situacija se v Evropi in v Sloveniji spet poslabšuje. Iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra so že pred dnevi sporočili, da so ob vstopu v kliniko in v zaprtih prostorih spet obvezne maske. Obvezno je tudi razkuževanje rok.

Le kdo bi si želel spet slišati ukaze "Stay home"?  FOTO: REUTERS/Mario Anzuoni
Le kdo bi si želel spet slišati ukaze "Stay home"?  FOTO: REUTERS/Mario Anzuoni

Brez maske so lahko le otroci do šestega leta starosti, osebe, ki maske zaradi bolezni ne morejo uporabljati in tolmači znakovnega jezika. Seveda pa obrazne zaščite ni potrebno imeti za mizami v lokalih UKC s hrano in pijačo. Ali smo pri tem vestni, bodo spremljali. Prav tako je obvezno tudi razkuževanje rok ob vstopu v bolnišnico in vzdrževanje primerne razdalje.

Pred ambulantnim pregledom test

V UKC Ljubljana so se odločili še za dva ukrepa za zagotavljane več varnosti in sicer bodo trikrat na teden na korono testirali vse hospitalizirane, test pa bodo morali opraviti tudi tisti, ki bodo v klinični center prišli na ambulantno preiskavo. Če nameravate v bolnišnici UKC Ljubljana koga obiskati, pa bodite pozorni na pravila pri tem. Pride lahko samo ena zdrava odrasla oseba in še to samo za 15 minut med 15. in 17. uro.  

Podoben režim zdaj uveljavljajo v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer je zaradi porasta okužb s covidom-19 ponovno obvezna uporaba zaščitnih mask v vseh prostorih bolnišnice za vse zaposlene in obiskovalce.

Za obiske v jeseniški bolnišnici še vedno velja, da so obiski pri pacientih dovoljeni, vendar so omejeni na eno zdravo osebo za največ 15 minut, so še sporočili iz bolnišnice.

V Berlinu maske obvezne v taksijih

Porast obolelih za Covidom 19 otežuje življenje tudi v Berlinu. Danes  so v Berlinu zabeležili 4860 novih okužb s covidom-19. Sedemdnevna pojavnost trenutno znaša 504,0 primera na 100.000 ljudi.

Se bodo maske jeseni vrnile? FOTO:  Shutterstock
Se bodo maske jeseni vrnile? FOTO:  Shutterstock

Pomanjkanje osebja pomeni, da na letališču BER vsak dan ostane 300 kovčkov. Pojdite na letališče BER in v praznem, ograjenem prostoru med terminali lahko vidite kopičenje prtljage.

Na stotine kovčkov ostaja zadaj, saj potniki zaradi pomanjkanja osebja ne morejo prevzeti svoje prtljage, ko izstopijo iz letala.

Kje je obvezno nositi obrazno masko v Berlinu?

Na splošno večina nemških zveznih držav od prebivalcev zdaj zahteva, da nosijo obrazne maske ali pokrivala v trgovinah, trgovinah z živili in nakupovalnih središčih ter v lokalnem javnem prevozu. Berlin je edina zvezna država, kjer maske v trgovinah in supermarketih niso obvezne, temveč "močno priporočljive".

Kar zadeva javni prevoz, južne dežele Bavarska in Baden-Württemberg ter zahodna zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija (NRW) in Berlin prav tako od prebivalcev zahtevajo nošenje mask na avtobusnih postajališčih, železniških peronih in postajah podzemne železnice in seveda tudi v taksijih.

V NRW so pokrivala za obraz izrecno potrebna tudi v zdravniških ordinacijah in pri prevzemu hrane za s seboj iz restavracij. Hessen in Porenje-Pfalško izrecno zahtevata nošenje mask v vseh bankah in poštah.

Več iz rubrike