Macron in Le Penova v drugi krog glede na podatke notranjega ministrstva

V drugi krog predsedniških volitev v Franciji sta se v nedeljo tudi glede na podatke francoskega notranjega ministrstva uvrstila neodvisni kandidat Emmanuel Macron in vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Macron je po preštetih 87 odstotkih glasovnic dobil 23,4 odstotka glasov, Le Penova pa 22,2 odstotka.
Fotografija: Luke MacGregor/Reuters
Odpri galerijo
Luke MacGregor/Reuters

Oba kandidata bosta že danes nadaljevala kampanjo pred drugim krogom, ki bo 7. maja. V njem se glede na raziskave javnega mnenja, opravljene v nedeljo zvečer, Macronu obeta prepričljiva zmaga, saj naj bi zanj glasovalo med 62 in 64 odstotkov volivcev.

Marine Le Pen je sicer v nedeljo dosegla nov rekord za svojo stranko, saj je zanjo glasovalo največ volivcev doslej, in sicer več kot 6,9 milijona, poročajo francoski mediji. V svojem volilnem okrožju Henin-Beaumont na severu Francije je Le Penova dobila kar dobrih 46 odstotkov glasov.

Macrona sta že v nedeljo podprla protikandidata v prvem krogu, konservativec Francois Fillon in socialist Benoit Hamon. Prvi je dobil nekaj manj kot 20 odstotkov glasov, drugi pa okoli šest odstotkov.

Za Fillonom in pred Hamona se je uvrstil levičar Jean-Luc Melenchon z dobrimi 19 odstotki glasov. Melenchon v nedeljo zvečer ni podprl niti Macrona niti Le Penove, temveč je napovedal, da se bo o podpori posvetoval z volivci.

Macronu pa je preko svojega predstavnika veliko sreče v drugem krogu zaželela nemška kanclerka Angela Merkel, medtem ko mu je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestital.

Nedeljskih volitev se je udeležilo nekaj več kot 76 odstotkov volivcev.

Več iz rubrike