Luški svet delavcev z diplomatsko retoriko vztraja proti zamenjavi

Odnosi v Luki Koper so vse bolj zaostreni. Svet delavcev podpira upravo Luke Koper, za katero nadzorniki predlagajo nezaupnico. Prvi nadzornik Rado Antolovič pa očita delavcem prejemke v nadzornem svetu in v svetu delavcev, očita jim izdajanje poslovnih skrivnosti, zato napoveduje ovadbe na tožilstvu, a hkrati izraža tudi pripravljenost na pogovor s predsednikom sveta delavcev Mirkom Slosarjem.
Fotografija: Igor Modic
Odpri galerijo
Igor Modic

»Soglasno podpiramo vsako dobro upravo, ki dela v dobro družbe in zaposlenih,« se je po petkovi seji nadzornega sveta, ki je napovedala obravnavo nezaupnice upravi Draga Matića na izredni skupščini, odzval svet delavcev.

»Nezaupnica je stvar, ki jo bo treba še utemeljiti. Seznanjeni smo, da je uprava delala dobro tudi glede pogodbenih izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v naši družbi. Poslovni načrt je predvidel, da bi v prihodnjih treh letih zaposlili več kot 500 delavcev in več kot 200 leta 2018, toda nadzorni svet tega poslovnega načrta ni sprejel. Podpiramo upravo pri dodatnem zaposlovanju in jo popolnoma podpiramo. Do skupščine je še daleč. Posvetovali se bomo, kako in kaj. Ne bomo dovolili, da bi bila družba oškodovana zaradi odškodnin in neutemeljene menjave uprave,« je po seji povedal predsednik sveta delavcev Mirko Slosar.

Že zjutraj je Slosar prejel pismo predsednika nadzornikov Rada Antoloviča, v katerem mu očita neprimerne pritiske na delovanje nadzornega sveta in ga poziva, naj takoj preneha s takim preseganjem svojih pristojnosti. »Priporočam vam, naj se svet delavcev namesto z vprašanji o morebitni menjavi uprave, raje ukvarja z varovanjem pravic zaposlenih. V delovnem procesu prihaja do resnih poškodb, žal tudi smrti. Preprečevanje teh bi moralo biti vaša prva skrb,« piše Antolovič in očita, da se ne zavzema za pravice delavcev IPS.

»Namesto da bi se bojevali za njihov položaj, ste se vi z upravo raje dogovorili za profesionalizacijo vaše funkcije, ki bo za družbo pomenila 100.000 evrov dodatnih stroškov zaradi zvišanja vaše plače.« Antolovič svetuje, naj se delavci pogovorijo, ali je smiselno, da predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu dobijo plačilo za redno delo, ko so na sejah NS v rednem delovnem času. »Zahtevam, da takoj nehate izdajati poslovne skrivnosti družbe. To je kaznivo dejanje in ga bom tudi naznanil pristojnim organom ter na tožilstvo podal ovadbo.« Antolovič je na naše vprašanje odgovoril, da ovadbe še ni poslal na tožilstvo in da se je pripravljen konstruktivno pogovoriti s Slosarjem.

Več na Delo.si

Več iz rubrike