Luka Koper v januarju z rekordnim pretovorom kontejnerjev

V Luki Koper so v januarju kljub burji, ki je za nekaj dni okrnila delo v pristanišču, dosegli rekorden pretovor 78.532 kontejnerskih enot, kar je za 15 odstotkov več kot januarja 2016. Lani so v Kopru skupno pretovorili skoraj 850.000 kontejnerskih enot. Sicer pa v Luki opažajo trend naraščaja povpraševanja po polnjenju in praznjenju kontejnerjev.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Dosežen rekord v januarju je zahteval izreden napor vseh vpletenih v delovnem procesu, še posebej z vidika infrastrukturnih in logističnih izzivov, zaradi gradbenih del na terminalu in stalne rasti pretovora, so pred dnevi sporočili iz Luke.

Pred kratkim so v pristanišču namreč zaključili izgradnjo žerjavne proge za nova mostna dvigala na tirih, pred tem pa so na terminalu zgradili dva nova in podaljšali tri obstoječe tire, povečali število skladiščnih površin za kontejnerje na samem terminalu in povečali zmogljivosti depoja za prazne kontejnerje v zaledju terminala. Te in ostale naložbe, ki so jih izvedli v minulih dveh letih, sodijo v kontekst povečevanja kapacitete kontejnerskega terminala preko 1,3 milijona kontejnerskih enot.

Leto 2016 so v Luki sicer zaključili z 844.758 kontejnerskimi enotami pretovora, kar je največ v zgodovini pristanišča. Pri tem je razmerje med praznimi in polnimi kontejnerji bilo 15:85. V primerjavi z letom 2015 se je število praznih kontejnerjev zmanjšalo za 2,6 odstotka, število polnih pa povečalo za 8,8 odstotka. To razmerje kaže, da gospodarstva na zalednih trgih vse bolj prepoznavajo prednosti transportne poti preko Kopra tako v uvozu kot izvozu blaga.

V zadnjih letih v Kopru opažajo tudi naraščanje povpraševanja po polnjenju in praznjenju kontejnerjev. V lanskem letu je bilo tovrstnega tovora že 1,2 milijona oz. 31 odstotkov več kot leto prej in poleg generalnega tovora vsebuje tudi sipki tovor in vozila. Trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu, saj so samo januarja skupno izpraznili in napolnili za 117.931 ton kontejnerjev, kar je 41 odstotkov več kot januarja lani.

Več iz rubrike

Komentarji: