Lufthansin dobiček v četrtletju zgrmel za 70 odstotkov

Nemška letalska skupina Lufthansa je v letošnjem drugem četrtletju zabeležila 226 milijonov evrov čistega dobička, kar je kar 70 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Razlogov je več.
Fotografija: Kot so pojasnili v letalskemu prevozniku, se soočajo z agresivno konkurenco, povpraševanje potnikov pa je postalo zelo občutljivo na cene. REUTERS
Odpri galerijo
Kot so pojasnili v letalskemu prevozniku, se soočajo z agresivno konkurenco, povpraševanje potnikov pa je postalo zelo občutljivo na cene. REUTERS

Letalski prevoznik je občutno poslabšanje pripisal višjim stroškom iz poslovanja in zaostreni tekmi za lete na kratke razdalje, ki je izbruhnila v Evropi.

Stroški skupine so med aprilom in koncem junija v medletni primerjavi porasli za sedem odstotkov, ta skok pa vključuje tudi račune za gorivo, ki so poskočili za 255 milijonov evrov.

Kot so pojasnili v letalskemu prevozniku, se soočajo z agresivno konkurenco, povpraševanje potnikov pa je postalo zelo občutljivo na cene.
Dobiček Lufthanse iz poslovanja, ki ne upošteva enkratnih dogodkov, se je v obravnavanem obdobju na letni ravni znižal manj dramatično, in sicer za 25 odstotkov na 754 milijonov evrov, prihodki pa so se okrepili za štiri odstotke na 9,6 milijarde evrov.

Skupina, ki vključuje tudi nizkocenovnega letalskega prevoznika Eurowings ter manjša letalska podjetja, kot sta Austrian in Swiss Airlines, je zdaj napovedala nadaljnje krčenje stroškov in ukrepe za povečanje fleksibilnosti.

Več iz rubrike