Lonov delničar za preveritev poslovanja z bitcoini

Družba Alea Iacta, največja posamična lastnica Hranilnice Lon, je predlagala, naj revizorska družba Baker Tilly Evidas preveri Lonovo poslovanje z bitcoini, gradnjo poslovne stavbe in lanskoletno poslovanje s stroškovnega vidika. Delničarji Lona bodo o tem odločali na skupščini, sklicani za 8. maj.
Fotografija: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tomi Lombar

Po lanski januarski dokapitalizaciji je hranilnica dobila šest delničarjev, ki so dosegli nad petodstotni delež. Največjega oz. 10,77-odstotnega ima Alea Iacta. Ta je v luči sklepa z decembrske skupščine, da uprava lahko letos poveča osnovni kapital za tri milijone evrov, predlagala preveritev Lonovega lanskoletnega ravnanja in poslovanja.

Hranilnica Lon je namreč konec lanskega septembra na svojih bankomatih začela prodajati kriptožetone bitcoin, a jim je Banka Slovenije 19. januarja odredila takojšnje prenehanje prodaje. Po neuradnih informacijah je bil razlog za to v zakonskih določilih, ki bankam dovoljujejo le prodajo finančnih produktov, kar bitcoin ni.

Alea Iacta predlaga, naj revizor preveri, ali je hranilnica z bitcoini poslovala skladno s predpisi, to pa naj preveri tudi za poslovanje na drugih področjih. Ker večina oblikovanih oslabitev izhaja iz slabitve naložbe v poslovno stavbo na Žanovi ulici v Kranju, družba predlaga še, naj revizor glede na visoko ceno gradnje prevetri tudi izvedbo te naložbe.

Ob tem pa naj revizor preveri stroškovne skupine iz poslovnega načrta za lani, ki od plana odstopajo več kot 20 odstotkov. "Menimo, da bi bil kapitalski primanjkljaj bistveno manjši, če bi uprava poslovala bolj racionalno in skrbela, da hranilnica posluje stroškovno učinkovito," so zapisali v obrazložitvi sklepov v sklicu skupščine, ki ga je Lon danes objavil na spletni strani Ajpesa.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: