Londonski letališči v boj proti dronom

Droni potnikom na in iz londonskega Gatawicka ne bodo več kvarili praznikov.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Največji britanski letališči Heathrow in Gatwick vlagata v tehnologijo za zaščito pred droni. Na Gatwicku, kjer so morali decembra zaradi preletov dronov prizemljiti vsa letala, so v tehnologijo vložili "več milijonov funtov", povzema STA poročanje francoske tiskovne agencije AFP. Na Heathrowu o rešitvah še razmišljajo.

Gatwicku je potem, ko so morali zaradi preletov neznanih dronov 20. decembra ustaviti promet, na pomoč priskočila vojska. Z vojaško opremo se je letališče izognilo težavam v času praznikov, kmalu zatem pa isto tehnologijo kupilo še samo.

"Več milijonov funtov smo vložili v nakup opreme in tehnologije, ki jo je čez božič uporabila vojska," je AFP povedal tiskovni predstavnik letališča. Podrobnosti ni želel razkriti.

Pexels
Pexels

Največje britansko letališče Heathrow medtem o tovrstni tehnologiji šele razmišlja. "Varnost naših potnikov in kolegov ostaja naša glavna prioriteta. V sodelovanju z oblastmi, vključno s policijo, nenehno iščemo najboljše tehnologije za obrambo pred grožnjo dronov," so sporočili.

Britanska policija je v zvezi z nezakonito uporabo dronov okoli Gatwicka po incidentu pridržala dve osebi, a ju kmalu izpustila na prostost brez obtožnice. Uporabo dronov je sicer policija označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, zaradi katerih bi to lahko označili za terorizem.

Več iz rubrike