Ljubljanski študenti prava boljši od odvetnikov

Mladi ljubljanski pravniki so branili sedemnajstletno romsko beračico, zmagali na tekmovanju in zablesteli v Strasbourgu.
Fotografija: Matija Urankar
Odpri galerijo
Matija Urankar

Študentje ljubljanske pravne fakultete očitno zelo dobro poznajo Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj so premagali vse ostale evropske študente prava v reševanju praktičnega primera, ki ga je zasnovalo strasbourško sodišče.

V finalu so premagali norveško ekipo študentov pravne fakultete v Oslu.

V primeru je bila opisana situacija namišljene sedemnajstletne Rominje, Gabi Lorelei, ki je več let pred nakupovalnim centrom prosjačila za denar. Živela je v romskem taboru brez vode in elektrike. Ljudje so jo zaničevali in vpili nanjo, nekega dne pa jo je aretirala policija. Skozi kazenski postopek so vse Rome, ki so iz sosednje države prišli beračit, finančno kaznovali in jih deportirali. Gabi Lorelei ni vedela, da je »bivanje v državi z namenom beračenja« označeno kot kriminal. Na koncu je vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Tu so nastopili mladi pravniki.

»Primer je izmišljen, a ima realno osnovo,« pravi študent Pravne fakultete v Ljubljani Samo Urbanija, ki je skupaj z Anjo Rustja, Katjo Stare, Vanjo Bobaš, Valentino Sergaš in Žanom Klobaso nastopil v Strasbourgu na tekmovanju iz poznavanja Evropske konvencije o človekovih pravicah.

»Danes je ljudem težko razložiti, zakaj pravo ščiti ljudi, kot je Gabi Lorelei, ki je beračila in s tem kršila zakon,« pravi Matija Urankar iz odvetniške pisarne Mira Senice, ki je skupaj s kolegom Jako Kukavico študente kot trener pripravljal na tekmovanje. V podanem primeru je moč najti kršitve določenih členov konvencije, denimo pravice do poštenega sojenja, pravice do zasebnega življenja, svobode izražanja, prepovedi diskriminacije in prepovedi kolektivnega izgona: »Gre za zaščito temeljnih pravic. To so načela, ki so jih po preživetih grozotah druge svetovne vojne sprejele podpisnice konvencije. Leta 1994 se je tem načelom zavezala tudi Slovenija. Žal pa se v Evropi zavezanost človekovim pravicam, kot vidimo v politični realnosti, močno krha,« pove Urankar.

»Tim Eicke , sodnik na tekmovanju, je poudaril, da je bila kakovost nastopa boljša kot pri marsikaterem zastopniku pritožnikov ali držav pred ESČP,« dodaja mentor ljubljanske ekipe, profesor Saša Zagorc.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

aktualno

Še nedavno metropola, danes vse bližje mestu duhov

Lastniki nepremičnin brez najemnin, poslovne stavbe in nekdanji turistični magneti – prazni. Na sto tisoče Newyorčanov je zaradi koronske krize zapustilo - sicer nabito poln - New York.

Komentarji: