Ljubljanski grad lani z rekordnim obiskom

Lani so na Ljubljanskem gradu zabeležili rekordnih 1.373.319 obiskovalcev, kar je 126.496 obiskovalcev več kot leto prej, so sporočili iz javnega zavoda. Tirna vzpenjača je na letni ravni prvič presegla 500.000 potnikov, v grajskih prostorih se je lani odvilo 530 različnih dogodkov, so zapisali v sporočilu za javnost.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

"Izpeljali smo 1271 vodstev, izdali 40.003 avdiovodnike, turistično ponudbo pa konec leta obogatili z izvirno igro grajski pobeg. Dokončali smo obnovo Hribarjeve dvorane in odprli novo prizorišče, Jazz Club Ljubljanski grad," so med ključnimi poudarki preteklega leta izpostavili v Ljubljanskem gradu.

Direktorica Mateja Avbelj Valentan je šesto leto poslovanja Javnega zavoda Ljubljanski grad ocenila kot uspešno. "Osem mesecev je bilo takih, ko je Ljubljanski grad obiskalo več kot sto tisoč obiskovalcev, kar pomeni, da se glavna turistična sezona podaljšuje," je dodala.

Tirna vzpenjača, ki je maja na grad prepeljala že trimilijontega potnika, jih je lani skupno prepeljala 501.571, kar je 21,4 odstotka več kot leta 2016. Nov dnevni rekord so zabeležili 9. decembra, ko se je z vzpenjačo na grad povzpelo 3428 potnikov.

Med obiskovalci, ki jih zajamejo v statistiki prodanih turističnih vstopnic, so lani zabeležili 29,8 odstotka domačih in 70,2 odstotka tujih obiskovalcev. Med tujci prevladujejo obiskovalci iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Španije, Francije, Koreje, Nizozemske in Hrvaške.

Na kulturno-umetniškem področju so lani izvedli 235 prireditev, med katerimi jih je bilo kar nekaj povezanih s 500. obletnico začetka reformacije in 60. obletnico smrti arhitekta Jožeta Plečnika, so še sporočili z gradu.

V zavodu pričakujejo, da bo poslovni rezultat lanskega leta skladen s finančnim načrtom in bodo imeli presežek prihodkov nad odhodki. Predvideni celotni ustvarjeni prihodki bodo okrog pet milijonov evrov, pri čemer v zavodu povečujejo delež prihodkov, pridobljenih na trgu. Za lansko leto bo ta delež predvidoma 79-odstoten.

Tudi v letošnjem letu bodo v javnem zavodu nadaljevali z uveljavljenimi vsebinami na kulturno-umetniškem področju, vpeljali pa bodo tudi nove. Kot so zapisali, bo vodilo programov najbolj prepoznaven simbol Ljubljane in Ljubljanskega gradu - zmaj, nekaj dogodkov pa bo povezanih s stoto obletnico smrti Ivana Cankarja.

Na področju investicij skladno z zagotovljenimi sredstvi ustanoviteljice Mestne občine Ljubljana načrtujejo dokončanje vinoteke ter prostora za izvajanje pedagoških programov pod Grajsko kavarno. S svojimi sredstvi pa nameravajo obnoviti prostor nekdanje galerije Rustika, kjer bo zaživel sodoben prodajno-informacijski center Ljubljanskega gradu.

Več iz rubrike