Ljubljanski grad lani z rekordnim obiskom

Ljubljana je lansko leto zaključila s številnimi turističnimi rekordi, podrli so ga tudi na Ljubljanskem gradu. Kot so sporočili, so zabeležili skoraj 1,25 milijona obiskovalcev, tirna vzpenjača pa je prepeljala največ potnikov v desetih letih, in sicer 413.111. Več kot milijon obiskovalcev so na gradu našteli že četrto leto zapored.
Fotografija: Primož Hieng
Odpri galerijo
Primož Hieng

Kot so še sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad, so poleg rekordnega obiska, obiskovalcev je bilo dobrih 56.000 več kot leto prej, izvedli vse načrtovane programe. V grajskih prostorih se je tako zvrstilo skoraj 600 različnih dogodkov, izpeljali so 1300 vodstev, ki se jih je udeležilo 20.000 oseb, ob tem pa so izdali še več kot 28.000 avdiovodnikov.

Samo v sklopu naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 so izvedli 24 programov na kulturno-umetniškem področju, med ključnimi dogodki preteklega leta pa so izpostavili še zasaditev grajskega vinograda, odprtje nove naravoslovne učne poti ter izdajo brošur Grajski vodnjaki in Po poti Fleischmannovega rebrinca.

Konec lanskega leta so na gradu obeležili tudi desetletnico delovanja tirne vzpenjače, ki je v tem obdobju prepeljala nekaj manj kot tri milijone potnikov. Lani jih je prepeljala dobrih 18 odstotkov več kot leta 2015, 10. decembra pa so zabeležili dnevni rekord, ko se je na grad z vzpenjačo povzpelo 3080 potnikov. Za skoraj četrtino je narasel tudi obisk spletne strani Ljubljanskega gradu, ogledalo si jo je 210.714 uporabnikov.

Več iz rubrike