Lidl ukinil plačljive plastične vrečke

Trgovska veriga Lidl od danes na blagajnah ne prodaja več plastičnih nakupovalnih vrečk, s čimer želi prispevati k zmanjšanju uporabe plastike. Kupcem so na voljo papirnate vrečke, trajne vrečke iz reciklirane plastike in vrečke za zagotavljanje hladilne verige, v prihodnje pa jim bodo tudi bombažne vrečke.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

"To je prvi korak pri uresničevanju načrta za zmanjšanje uporabe plastike, s čimer bodo pomembno prispevali k trajnemu zmanjšanju potrošnje plastičnih nosilnih vrečk," so sporočili iz družbe.

Hkrati z umikom plačljivih plastičnih vrečk z blagajn so v Lidl Slovenija po vzoru mednarodne skupine Lidl sprejeli zavezo, da bodo do leta 2025 zmanjšali uporabo plastičnih materialov v svojem poslovanju za 20 odstotkov.

Zavezali so se tudi, da bo do leta 2025 vsa embalaža izdelkov Lidlovih blagovnih znamk narejena iz plastičnih materialov, ki jih bo mogoče 100-odstotno reciklirati, obnoviti ali ponovno uporabiti.

Vlada je lani sicer sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. V Sloveniji bodo tako s 1. januarjem 2019 na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene.

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

Več iz rubrike

Komentarji: