Lestvica 10 najbolj konkurenčnih držav v letu 2020

Prvi dve mesti sta zasedli Švica in Danska. Na katerem mestu se je znašla Slovenija?
Fotografija: Švica je zasedla prvo mesto, FOTO: Rudy Balasko / Shutterstock
Odpri galerijo
Švica je zasedla prvo mesto, FOTO: Rudy Balasko / Shutterstock

Letos je bila že sedmo leto zapored objavljena lestvica gospodarsko najbolj konkurenčnih držav v svetovnem merilu. Raziskavo je izvedel IMD. Gospodarska konkurenčnost je pri tem mišljena kot niz institucij, politik in drugih dejavnikov, ki določajo raven produktivnosti države.
 

S 114 kazalniki preučevanih 63 držav


Poročilo o globalni konkurenčnosti lahko kot orodje služi predvsem vladam, zasebnemu sektorju in civilni družbi, saj ti akterji sodelujejo pri povečanju produktivnosti in ustvarjanju blaginje. Analiza lahko voditeljem omogoči, da ocenijo področja, ki jih je treba okrepiti, in uvedejo potrebne spremembe. Hkrati pomaga pri prepoznavanju najboljših praks po svetu.
image_alt
Avstrijsko gospodinjstvo na mesec v povprečju porabi 3250 evrov

Pri izračunu indeksa globalne konkurenčnosti je bilo upoštevanih 114 kazalnikov, obravnavanih pa je bilo 63 držav. Rezultati raziskave so pokazali, da vlaganje v izobraževanje na vseh nivojih povečuje konkurenčnost z razvojem in privabljanjem talentov. Ocene držav temeljijo na kvantitativnih ugotovitvah mednarodno priznanih agencij, kot sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna zdravstvena organizacija. Kvalitativna mnenja so dodali še ekonomski in socialni strokovnjaki in vodstvo nekaterih večjih podjetij.

»Večina gospodarstev, ki dosegajo dobre rezultate, usmerjajo svoja prizadevanja za razvoj talentov v vse faze izobraževalnega procesa,« sta ugotovila avtorja raziskave profesor Arturo Bris in dr. Christos Cabolis s švicarskega inštituta za razvoj managementa.
 

Prva tri mesta zasedla Švica, Danska in Luksemburg


Švica že četrto leto zapored zaseda prvo mesto lestvice. Država se lahko pohvali z odličnim izobraževalnim sistemom. Zelo privlačna je tudi za priseljence, saj zaposlenim zagotavlja visoke plače in visoko kakovost življenja.

Danska je pristala na drugem mestu. Izstopa po visoki ravni družbene pravičnosti. Hkrati se lahko pohvali z zelo motivirano delovno silo. Bolj kot katerakoli druga država daje prednosti usposabljanju zaposlenih v zasebnem sektorju.
Danska je zasedla drugo mesto lestvice konkurenčnosti, Foto: Shutterstock
Danska je zasedla drugo mesto lestvice konkurenčnosti, Foto: Shutterstock

Luksemburg se je še pred petimi leti nahajal na 11. mestu, nato pa postopoma napredoval do letošnjega tretjega mesta. Gre za posledico izrazitih izboljšav na področju naložb in razvoja. Država vodi na področju skupnih izdatkov za izobraževanje na učenca. Pohvali se lahko z visoko kakovostjo osnovnošolskega izobraževalnega sistema.
 

Na prvih 10 mestih osem evropskih držav, na 30. mestu Slovenija


Na četrtem mestu lestvice se je znašla Islandija, na petem pa Švedska. Sledijo Avstrija, Norveška, Kanada, Singapur in Nizozemska. Če je večina teh držav v primerjavi s prejšnjim letom obdržala podobno pozicijo, je na s skokom s 13. mesta na osmo presenetila Kanada.
image_alt
S pisanjem marketinških besedil do prvega milijona

Slovenija je zasedla 30. mesto, s čimer je prehitela države, kot so Španija, Latvija, Poljska, Italija in Češka. Pred njo pa so se uvrstile Belgija, Estonija, Portugalska, Francija, Litva in nekatere druge.

Vse kaže na to, da se je odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije odrazil tudi na konkurenčnosti države. Če je še leta 2016 zasedala 16. mesto, je letos zgolj na 23. mestu.
 

Več iz rubrike