Lenarčič s pristankom v Mariboru uspešno zaključil pot čez Azijo

Letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je s pristankom na mariborskem letališču sklenil letošnjo odpravo, med katero je na okoli 23.000 kilometrov dolgi poti preko Azije zbiral podatke o onesnaženosti zraka. "Bilo je precej pestro," so bile njegove prve besede ob vrnitvi na slovenska tla.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

V četrtek je z ultra lahkim letalom Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool vzletel v Moskvi in po okoli osmih urah pristal na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, kjer se je 9. aprila tudi odpravil na pot. "Malo dlje časa je trajalo, ker je bilo slabo vreme od Poljske naprej, tako da sem kar prepoten," je povedal novinarjem ob prihodu na letališče.

Skupno je imel v 31 dneh 13 postankov in letošnja misije je bila, kot je dejal, precej zahtevnejša od prejšnjih, tako zaradi birokracije oziroma pridobivanja različnih potrebnih dovoljenj kot zaradi vremenskih pogojev. Kljub temu je letel po poti, ki si jo je z ekipo pred odhodom začrtal - edina izjema je bil Iran, ki se mu je bil v nasprotju s prvotnimi načrti na koncu primoran ogniti.

Nova misija Green Light World Flight je bila posvečena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami. Zbrane podatke bodo javnosti podrobneje predstavili na novinarski konferenci predvidoma v tednu dni.

"Prvi vtis je, da je najbolj zasvinjana država na svetu Kitajska. O tem ni nobenega dvoma," je povedal Lenarčič.

Več iz rubrike