Lenarčič izmeril visoke koncentracije črnega ogljika nad deli Indije

Prve analize zbranih podatkov, ki jih je opravil znanstveni del ekipe Green Light World Flight so še enkrat potrdile, da je nad posameznimi deli Indije stopnja onesnaženosti zraka izjemno visoka in da očitno imajo viri onesnaževanja na tleh vpliv tudi visoko v ozračju.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Spomnimo, da je slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič na 20.000 kilometrov dolgi poti preleta Azije, kjer zbira podatke o onesnaženju z namenom pomagati v boju proti podnebnim spremembam. Izmerjena absorpcija aerosolov nad Indijo na višini 3 kilometre je po besedah dr. Griše Močnika, bila podobna absorpciji v Ljubljani v zimskem času, ko je zrak v prestolnici najbolj onesnažen, so sporočili iz Green Light World Flight. 

Lenarčičeve meritve so pokazale tudi to, da se zgornja meja onesnažene plasti nad Indijo nahaja na višini približno 3500 metrov. Aerosoli, ki se dvignejo tako visoko se lahko širijo čez velike razdalje, saj njihova življenjska doba znaša več tednov. Zato lahko vplivajo na obnašanje monsuna in dosežejo celo Himalajo, kjer se odložijo na snegu in ledu ter povzročajo segrevanje in talenje ledu. 

Več iz rubrike