Lego kljub novemu rekordu upočasnil rast

Za danskega proizvajalca igrač Lego je bilo leto 2016 vnovič rekordno, a rast še zdaleč ni bila tako visoka kot v preteklih letih. Prihodki so se povečali za 5,9 odstotka na 37,9 milijarde kron (5,1 milijarde evrov), dobiček pa za skromnejših 2,2 odstotka na 9,4 milijarde kron (1,27 milijarde evrov).
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

To je najnižja rast dobička tega proizvajalca priljubljenih plastičnih kock po letu 2007. "Rast, ki smo jo beležili v zadnjih desetih letih, je bila nadnaravna," je za nemško tiskovno agencijo dpa komentiral prvi mož družbe Bali Padda in rezultate leta 2016 ocenil za "fantastične".

Padda je decembra na tem položaju nasledil Jorgena Viga Knudstorpa, ki je vodil družbo od leta 2004. Vig Knudstorp je sedaj na čelu nove družbe Lego Brand Group in bo od maja predsedoval nadzornemu odboru.

Lego je leta 2016 dosegel najvišje prihodke v svoji 85-letni zgodovini, pa je ob predstavitvi lanskih poslovnih rezultatov v Billundu povedal finančni direktor John Goodwin. Še posebej priljubljeni so bili kompleti Lego Ninjago, Lego City, Duplo, Star Wars in Lego Friends.

Poleg tega je dansko podjetje, ki zaposluje 19.000 delavcev, lani poslalo na trg več kot 335 novih izdelkov, med njimi interaktivne igrače Lego Nexo Knights.

Več iz rubrike