Lažna e-pošta prevarantov pod pretvezo Gorenjske banke

Slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je danes opozoril na nov primer lažnih elektronskih sporočil, katerih cilj je od uporabnika pridobiti podatke o njegovi kreditni kartici. Gre za sporočila, ki poskušajo prejemnika pretentati, da jih je poslala Gorenjska banka.
Fotografija: gorenjska banka - lažna e-pošta
Odpri galerijo
gorenjska banka - lažna e-pošta

"Ste prejeli sporočilo v imenu Gorenjske banke? Pozor: ne klikajte, gre za phishing, ukradli vam bodo podatke o kreditni kartici. Če ste podatke slučajno vpisali, pa se nemudoma obrnite na banko," so danes prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili iz centra SI-CERT.
Pri phishingu oziroma t.i. ribarjenju gre za prevare, v katerih napadalci postavijo zelo prepričljive lažne kopije spletnih storitev in nato na različne načine nanje preusmerijo žrtve s ciljem kraje njihovih gesel.
"Gorenjska banka nikoli ne pridobiva podatkov o imetnikih plačilnih kartic preko spleta," so v odzivu na lažna sporočila zapisali na Gorenjski banki. Ob tem so pozvali vse, ki so prejeli omenjeno pošto, naj ne vpisujejo nobenih podatkov. V primeru, da so podatke vpisali, obstaja sum, da bo prišlo do zlorabe, zaradi česar je potrebno kartico takoj blokirati s klicem na klicni center Activa na številko 05 666 12 56, opozarjajo na Gorenjski banki. Uporabnikom še svetujejo, naj se nemudoma obrnejo tudi na banko zaradi nadaljnjih postopkov preprečevanja zlorabe podatkov.
Glede na doslej zbrane povratne informacije uporabnikov, ki so elektronsko sporočilo prejeli, med prejemniki sporočila ni komitentov Gorenjske banke, so še sporočili iz Gorenjske banke.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: