Lastnikom Sija za skoraj 10 milijonov evrov dividend

Lastniki družbe Sij, poleg ruskega Dilona z 72-odstotnim deležem je to s kontrolnim četrtinskim deležem še država, bodo letos prejeli skoraj 10 milijonov evrov dividend oz. 10,31 evra bruto na delnico. Tako so delničarji odločili na današnji skupščini v Ljubljani. Imenovali so tudi dva nova nadzornika.
Fotografija: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Igor Zaplatil

Oba največja delničarja sta tako sledila predlogu uprave in nadzornega sveta ter potrdila, da se od 47,84 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 9,97 milijona evrov, preostalih 37,87 milijona evrov pa ostane nerazporejenih, je razvidno iz sklepov skupščine, objavljenih na spletnih straneh Ajpesa.

Delničarji so podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lani, imenovali pa so tudi nova nadzornika. To je za obdobje štirih let postal Dmitrij Davidov, po majskem odstopu Tomaža Stareta pa so za štiriletni mandat v nadzorni svet imenovali Mitjo Križaja, sicer tudi neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank. Za ta položaj je bila sicer v sklicu skupščine predlagana Vanessa Grmek.

Delničarji so upravi dali tudi pooblastilo za nakup lastnih delnic, določili prejemke članov nadzornega sveta in za pooblaščenega revizorja za letošnje poslovno leto imenovali družbo Deloitte Revizija.

Skupina Sij je lani ustvarila 51,3 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj 400 odstotkov več kot v letu 2015, kažejo danes objavljeni prvi nerevidirani konsolidirani podatki. Prihodki od prodaje skupine so lani dosegli 842,7 milijona evrov, kar predstavlja 26,8-odstotno rast glede na leto 2015. V prvem četrtletju letos pa je skupina ustvarila 256 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je dosegel 7,1 milijona evrov.

Več iz rubrike