Lastnik Zare povečal prihodke in dobiček

Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti verigo modnih trgovin Zara, je v prvih devetih mesecih tekočega poslovnega leta, od februarja do oktobra, ob 18,4 milijarde evrov prihodkov ustvaril 2,4 milijarde evrov čistega dobička. Prihodki so bili na letni ravni za tri odstotke višji, dobiček pa za štiri.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Rast prihodkov je sicer zadušil negativni vpliv menjalnih tečajev. Ob neupoštevanju tega je bila rast prihodkov od prodaje v devetmesečju na letni ravni sedemodstotna. Poslovanje, ki je sicer v skladu s pričakovanji, ob koncu leta kroji toplo vreme.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v podjetju, med drugim znanem po blagovnih znamkah Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka in Oysho, je bil september v Evropi izredno topel, kar je zadušilo začetek prodaje jesensko-zimske kolekcije. Novembra se je ta kolekcija prodajala dobro.

Inditex, ki je prejšnji mesec uvedel spletno trgovino za Zaro na 106 novih trgih, več kot polovico oblačil proizvede v tovarnah, blizu glavnih trgov - v Španiji, na Portugalskem, v Severni Afriki in Vzhodni Evropi. Poslovni model tako omogoča, da oblačila v trgovine pridejo hitreje kot pri konkurentih, ki prednost daje stroškovno ugodni proizvodnji na Kitajskem.

Več iz rubrike

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.