Lastnik lendavske bioplinarne Ecos gre v stečaj

Podjetje Ecos, lastnik lendavske bioplinarne, je pristalo v stečaju, ki ga je murskosoboško sodišče objavilo že 2. avgusta. Na sklep o začetku stečajnega postopka so namreč pritožili lastnika Jožef in Jože Pavlinjek in še nekateri deležniki, vendar je višje sodišče pritožbo zavrnilo.
Fotografija: Jože Pojbič
Odpri galerijo
Jože Pojbič

Ecos je sicer lastnik lendavske bioplinarne, za katero je inšpekcija pred dnevi predlagala odvzem okoljevarstvenega dovoljenja zaradi številnih kršitev zakonodaje, z njo pa upravlja podjetje Ecos center.

Za Ecos se je že avgusta 2015 začel postopek poenostavljene prisilne poravnave, a jo je zaradi pritožbe nekaterih upnikov višje sodišče ustavilo, finančna uprava pa je nato podala predlog za stečaj. Ecos ga je poskušal zaobiti tako, da je na soboškem sodišču zaprosil za odlog o odločanju o predlogu, lastniki pa so sedež podjetja prenesli v Celje, nato pa je na tem sodišču znova vložil predlog za začetek prisilne poravnave.

Tega je sodišče zavrglo zaradi nepopolne dokumentacije, postopek pa se je nadaljeval na soboškem sodišču, ki je znova objavilo sklep o začetku stečajnega postopka, a so se lastniki znova pritožili na višje sodišče.

Slednje je ugotovilo, da nova prekinitev predhodnega stečajnega postopka zaradi že drugega predloga za začetek postopka prisilne poravnave ni dopustna, ker bi pomenila dopustitev zlorabe roka za odločanje o predlogu za začetek uvedbe prisilne poravnave.

Več iz rubrike