Korona virus napadel tudi borze, kitajska vlada hiti na pomoč

Kitajska centralna banka je danes domačim bankam zagotovila skupaj 156 milijard evrov visoko finančno injekcijo.
Fotografija: Kitajska
Odpri galerijo
Kitajska

Peking - Centralna banka na Kitajskem, kjer zaradi izbruha koronavirusa vladajo izredne razmere, je na dan ponovnega odprtja tamkajšnjih borz priskočila na pomoč finančnim trgom z neobičajno zajetno finančno injekcijo. S tem naj bi se izognili nepričakovanim nihanjem na kapitalskih trgih in bankam zagotovili zadostno likvidnost, so pojasnili po pisanju Slovenske tiskovne agencije.

Kitajska centralna banka je danes domačim bankam zagotovila skupaj 1200 milijard juanov (156 milijard evrov). Ukrep naj bi v času epidemije zagotovil nemoteno delovanje kitajskega denarnega trga in bančnega sistema, je zapisala na svoji spletni strani.
Denar je domačim bankam na voljo v obliki t.i. obrnjenih repi poslov - ukrepa, pri katerem banke kupujejo vrednostne papirje od finančnih ustanov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. S tem se bo likvidnost bank po podatkih centralne banke povečala za 900 milijard juanov.

Kitajske borze so bile zaprte od začetka praznovanja kitajskega novega leta in so se lahko danes prvič odzvale na izbruh virusa, zaradi katerega so v preteklih dneh padali tečaji na borzah po vsem svetu.



Zaskrbljenost zaradi širjenja virusa je povzročila hude padce - osrednji indeks borze v Šanghaju se je danes znižal za 7,72 odstotka, indeks borze v Shenzhenu na jugu države pa celo za 8,45 odstotka.

Številne delnice so se že ob začetku trgovanja pocenile za maksimalno dovoljenih deset odstotkov, saj so si vlagatelji delali skrbi zaradi stanja drugega največjega gospodarstva na svetu, ki ga je bolezen skorajda ohromila. Večina tovarn in uradov je zaradi epidemije zaprtih tudi ta teden.

Pred tem je zdravstvena komisija sporočila, da so na Kitajskem zabeležili največje število smrtnih žrtev v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih za posledicami koronavirusa se je medtem povzpelo na 361, kar je več, kot pa je smrtnih žrtev na Kitajskem zahteval sars pred 17 leti. Skokovito raste tudi število potrjenih okužb - ta številka se je že povzpela nad 17.000.

Več iz rubrike