Konferenčni turizem bolj profitabilen kot finale Lige prvakov

Letna konferenca onkoloških zdravnikov vsako leto zapolni 200.000 turističnih spalnih kapacitet in v mesto prinese okoli 65 milijonov evrov. V Madridu, kjer jo bodo gostili naslednje leto, se nanjo že pospešeno pripravljajo.
Fotografija: Finale Lige prvakov kmalu v španski prestolnici. Reuters
Odpri galerijo
Finale Lige prvakov kmalu v španski prestolnici. Reuters

V Madridu se bolj veselijo zdravnikov kot navijačev Lige prvakov


Četudi brez spektakularnih najav in blišča, ki spremlja –recimo– zaključek Lige prvakov, ki se bo zgodil v soboto, 1. junija, zdravniki v mesto, kjer potekajo največje letne konference, ponavadi prinesejo več denarja kot zvesti in goreči navijači najbolj »postranske stvari na svetu«.

Wanda Metropolitano - prizorišče finala lige prvakov. Madrid bo petič gostil najpomembnejšo klubsko tekmo na svetu. Foto: Reuters
Wanda Metropolitano - prizorišče finala lige prvakov. Madrid bo petič gostil najpomembnejšo klubsko tekmo na svetu. Foto: Reuters
Mestne oblasti španske prestolnice pričakujejo, da bo letni kongres onkologov v Madridu septembra naslednje leto privabil okoli 25.000 strokovnjakov, ki jih bo poslušalo, spremljalo več kot 200.000 ljudi, ti pa bodo v mestu pustili 65 milijonov evrov, piše španski El Pais. Za letošnji finale Lige prvakov, kjer se bosta na madridskem štadionu pomerila angleška Liverpool in Tottenham, predvidevajo »zgolj« 56 milijonov denarnega pritoka v mestno blagajno.

Zdravniške konference že same po sebi v mestne blagajne prinesejo velike količine denarja, kar potrjujejo tudi mnoge kandidature, ki morajo zadostiti zahtevnim kriterijem Mednarodnega združenja kongresov in konvencij (ICCA). Na razpise se prijavljajo države z vsega sveta, tudi Slovenija.
 

Slovenija bo v prihodnosti dobila še pomembnejše mesto


Bo zdravniška konferenca bolj profitabilna kot finale Lige prvakov? Foto: Jure Eržen/Delo
Bo zdravniška konferenca bolj profitabilna kot finale Lige prvakov? Foto: Jure Eržen/Delo
ICCA je te dni izdalo poročilo, ki Slovenijo, kot državo gostiteljico zdravniških konferenc po številu organiziranih tovrstnih dogodkov v letu 2018, uvršča na 24. mesto med evropskimi državami in na 41. mesto med državami z vsega sveta. Lansko leto je Slovenija organizirala 59 dogodkov, kar je 15 več kot leto poprej, piše v poročilu ICCA.

V združenju so prepričani, da je Slovenija na pravi poti razvoja konferenčnega turizma, ki sledi skrbno začrtani strategiji. Ta predvideva še več kapacitet, ki jih bo Ljubljana dobila z novim luksuznim hotelom, leta 2021 pa bo tudi dostopnost tujcev do prestolnice, z novo odprtim terminalom na Letališču Jožeta Pučnika, še lažja in privlačnejša.

Več iz rubrike