Končno: Vsa državna uprava na enem spletnem mestu

Projekt prenove in optimizacije spletnih mest državne uprave je v ciljni ravnini. Novo osrednje spletno mesto gov.si, ki bo uporabnikom nudilo enostaven in hiter dostop do informacij o državi in postopkih v zvezi z njo ter do e-storitev državne uprave, bo začelo delovati 1. julija.
Fotografija: Spletno mesto gov.si bo združilo vsa predstavitvena spletna mesta. Foto gov.si
Spletno mesto gov.si bo združilo vsa predstavitvena spletna mesta. Foto gov.si

Spletno mesto državne uprave gov.si bo združevalo predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot. Vsebine organov državne uprave bo na enem mestu zagotavljalo na prenovljen in uporabniku prijazen način, trenutno obstoječa spletna mesta ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot pa bodo postopoma ukinjena, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
Gre za rezultat projekta prenove in optimizacije spletnih mest državne uprave, ki se pod vodstvom ministrstva z javno upravo izvaja od leta 2016. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu.
Osrednje spletno mesto državne uprave je za zdaj še v fazi nastajanja in se bo postopno dopolnjevalo. Ob njegovi vzpostavitvi 1. julija bodo zagotovljene osnovne predstavitvene vsebine organov državne uprave in njihove dinamične vsebine, kot so novice, dogodki, javne objave in prosta delovna mesta. Do 2. septembra se jim bodo pridružile še preostale teme, storitve in projekti. Nato pa bo do 15. oktobra pripravljen še dodaten seznam predstavitvenih spletnih mest državne uprave, ki bodo na gov.si prenesena do 12. marca 2020.
Spletno mesto gov.si bo združilo vsa predstavitvena spletna mesta, torej spletna mesta ministrstev, organov v sestavi vladnih služb in upravnih enot, medtem ko bodo državljani in podjetja do storitev še vedno dostopali v okviru samostojnih storitvenih portalov, npr. eUprava ali eDavki, so pojasnili na uradu.
Za izvedbo projekta za obdobje od leta 2016 do leta 2020 je na voljo 521.600 evrov, in sicer 417.280 evrov iz evropskih sredstev in 104.320 evrov iz državnega proračuna. Doslej je bilo porabljenih 466.287 evrov, večinoma za načrtovanje in tehnični razvoj spletnega mesta, usposabljanje urednikov, prilagoditev besedil za splet ter prevode in lekturo besedil.
Po zaključku izvedbe projekta pa je pričakovati tudi prihranke, saj se zdaj z urejanjem spletnih mest del svojega delovnega časa ukvarja približno 770 javnih uslužbencev. Enotno spletno mesto bo po izračunih vlade zmanjšalo porabo ur za vsaj 10 odstotkov.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: