Končna odločitev o drugi nuklearki konec leta 2027

Za drugo jedrsko elektrarno ali za več malih reaktorjev se zavzemata tako gospodarstvo kot energetika, politika pa je načelno za, a z zadržkom.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Jedrsko energijo podpira že 65 odstotkov Slovencev, gospodarstvo pričakuje hitro odločanje, sicer bomo ostali brez industrije. V Skandinaviji imajo ob nizkoogljični proizvodnji elektrike pravi naval industrije, ki mora izpolnjevati čedalje ostrejše zahteve, več držav pa zato zahteva zamenjavo evropskega cilja za delež obnovljivih virov z deležem nizkoogljičnih virov v končni porabi energije. V Krškem so tako ob predstavitvah finskega in češkega energetskega načrta pripravili gospodarsko, energetsko in politično obravnavo slovenske energetske prihodnosti.

Dogodek so pripravili evropski poslanec Franc Bogovič ob sodelovanju Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) ter Centra Wilfrieda Martensa za evropske študije (WMCES). Jaana Isotalo, podpredsednica v družbi TVO, ki je letos aprila v omrežje vključila jedrski blok Olkiluoto 3, je dejala, da ima jedrska energija pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij. Poleg tega imajo na Finskem vse, kar potrebujejo za ravnanje z jedrskimi odpadki, najprej za pet, nato za 20 let, imajo pa tudi projekt za končno odlaganje odpadkov. Gradbeno dovoljenje pričakujejo v enem letu.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike