Kmetje v Nemčiji protestirajo zaradi vedno strožjih okoljskih zahtev

Tisoč kmetov v središču Berlina: Ni kmetov, ni hrane, ni prihodnosti. Protesti tudi v drugih mestih.
Fotografija: People listen as German Agriculture Minister Julia Kloeckner speaks on the podium during a farmers' demonstration at Brandenburg Gate against the agricultural policies of the federal government, in Berlin, Germany, November 26, 2019. REUTERS/Annegret Hilse - RC22JD9DLEO8
Odpri galerijo
People listen as German Agriculture Minister Julia Kloeckner speaks on the podium during a farmers' demonstration at Brandenburg Gate against the agricultural policies of the federal government, in Berlin, Germany, November 26, 2019. REUTERS/Annegret Hilse - RC22JD9DLEO8

Središče Berlina so danes zasedli traktorji. Kakšnih tisoč kmetov je z vožnjo skozi mesto opozorilo na neugoden položaj, v katerega jih potiska vse strožja okoljska zakonodaja. Svoje traktorje so opremili s transparenti, kot so Kmetje za prihodnost in Ni kmetov, ni hrane, ni prihodnosti.

Kmetje so oblastem, kot je razbrati iz fotografij v nemških spletnih medijih, sporočili, da se na traktorjih vozijo delovna mesta, a komajda še. V Berlin so se pripeljali v treh kolonah s severne, južne in zahodne strani ter zasedli trg pred znamenitimi Brandenburškimi vrati. Našteli so kakšnih 500 traktorjev.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so podobni protesti traktoristov potekali tudi v številnih drugih nemških mestih. Pripravila jih je kmetijska iniciativa Dežela povezuje. Podobna protesta sta v nemški prestolnici potekala že oktobra in novembra.

Nedolgo nazaj so jezni kmetje vdrli tudi v prostore okoljevarstvene organizacije Greenpeace ter z balkona obesili plakat z napisom: "Razmišljamo v generacijah, ne kampanjah. Vaši kmetje."

Do protesta kmetov prihaja ob začetku sejma Zeleni teden, največjega kmetijskega sejma na svetu. Tudi tam bodo v ospredju okoljske teme.

V soboto bo medtem v Berlinu potekal protest nasprotnega političnega tabora. Pričakujejo več tisoč okoljskih aktivistov, ki bodo na shodu pod naslovom Dovolj nam je zahtevali strožjo zakonodajo za kmete.
 

Več iz rubrike

Komentarji: