Kmetje v Nemčiji protestirajo zaradi vedno strožjih okoljskih zahtev

Tisoč kmetov v središču Berlina: Ni kmetov, ni hrane, ni prihodnosti. Protesti tudi v drugih mestih.
Fotografija: People listen as German Agriculture Minister Julia Kloeckner speaks on the podium during a farmers' demonstration at Brandenburg Gate against the agricultural policies of the federal government, in Berlin, Germany, November 26, 2019. REUTERS/Annegret Hilse - RC22JD9DLEO8
Odpri galerijo
People listen as German Agriculture Minister Julia Kloeckner speaks on the podium during a farmers' demonstration at Brandenburg Gate against the agricultural policies of the federal government, in Berlin, Germany, November 26, 2019. REUTERS/Annegret Hilse - RC22JD9DLEO8

Središče Berlina so danes zasedli traktorji. Kakšnih tisoč kmetov je z vožnjo skozi mesto opozorilo na neugoden položaj, v katerega jih potiska vse strožja okoljska zakonodaja. Svoje traktorje so opremili s transparenti, kot so Kmetje za prihodnost in Ni kmetov, ni hrane, ni prihodnosti.

Kmetje so oblastem, kot je razbrati iz fotografij v nemških spletnih medijih, sporočili, da se na traktorjih vozijo delovna mesta, a komajda še. V Berlin so se pripeljali v treh kolonah s severne, južne in zahodne strani ter zasedli trg pred znamenitimi Brandenburškimi vrati. Našteli so kakšnih 500 traktorjev.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so podobni protesti traktoristov potekali tudi v številnih drugih nemških mestih. Pripravila jih je kmetijska iniciativa Dežela povezuje. Podobna protesta sta v nemški prestolnici potekala že oktobra in novembra.

Nedolgo nazaj so jezni kmetje vdrli tudi v prostore okoljevarstvene organizacije Greenpeace ter z balkona obesili plakat z napisom: "Razmišljamo v generacijah, ne kampanjah. Vaši kmetje."

Do protesta kmetov prihaja ob začetku sejma Zeleni teden, največjega kmetijskega sejma na svetu. Tudi tam bodo v ospredju okoljske teme.

V soboto bo medtem v Berlinu potekal protest nasprotnega političnega tabora. Pričakujejo več tisoč okoljskih aktivistov, ki bodo na shodu pod naslovom Dovolj nam je zahtevali strožjo zakonodajo za kmete.
 

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: