Kmetije za krzno bodo na Norveškem prepovedane

Na Norveškem bodo po letu 2025 kmetije za vzrejo živali za krzno prepovedane, že zdaj morajo razmišljati o prekvalifikaciji.
Fotografija: Norveška predstavlja približno en odstotek svetovne »proizvodnje« krzna kun in skoraj tri odstotke »proizvodnje« lisičjega krzna. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Norveška predstavlja približno en odstotek svetovne »proizvodnje« krzna kun in skoraj tri odstotke »proizvodnje« lisičjega krzna. Foto: Pixabay

Norveška vlada je prejšnji teden odločila, da bo do leta 2025 v državi prepovedala vse vrste kmetij, kjer vzrejajo živali za uporabo njihovega krzna. Kmetom, ki bi jih nova uredba prizadela, bodo pomagali s finančnim nadomestilom, s katerim lastniki kmetij niso prav nič zadovoljni. Predlagani znesek razumejo celo kot zgodovinsko izdajo, piše Phys.org.

Predlog zakona, ki so ga že predložili parlamentu, bi po letu 2025 prepovedoval vzrejo živali zgolj zaradi uporabe ali preprodaje njihovega krzna. Za norveško vlado sporna veja kmetijstva se je s predlogom že seznanila, nekaj pogojev so celo že sprejeli. Recimo o postopnem ukinjanju kmetij in o njihovih prekvalifikacijah, a zataknilo se je prav pri finančnem nadomestilu, ki bi ga naj prejele te kmetije. »To je največje izdajstvo, ponudili so nam veliko manj, kot so kmetije in dejavnost vredni,« je prepričana predstavnica za kmetije z živalmi, ki jih vzrejajo za potrebe nadaljnje krznarske industrije, Norges Pelsdyralslag.

Državna pomoč v vrednosti 52 milijonov evrov bi kmetijam pomagala pri iskanju novega poslovnega modela, prebroditi prve korake njihove prekvalifikacije, zadoistoval pa bi tudi za izostanek dobička v vmesnem času. A po podatkih Pelsdyralslagove »krznarsko« kmetijstvo v državi zaposluje okoli 500 ljudi in samo v enem letu proda za okoli 32 milijonov evrov krzna.

A to je le kaplja v morje ... Norveška namreč predstavlja približno en odstotek svetovne »proizvodnje« krzna kun in skoraj tri odstotke »proizvodnje« lisičjega krzna.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

aktualno

Še nedavno metropola, danes vse bližje mestu duhov

Lastniki nepremičnin brez najemnin, poslovne stavbe in nekdanji turistični magneti – prazni. Na sto tisoče Newyorčanov je zaradi koronske krize zapustilo - sicer nabito poln - New York.

Komentarji: