Največja vetrna elektrarna na morju kmalu začela z obratovanjem

Ogromna vetrna elektrarna se nahaja ob obali Združenega kraljestva in se razprostira na 462 kvadratnih kilometrih.
Fotografija: Vetrna elektrarna na morju Hornsea 1. Foto: Orsted
Odpri galerijo
Vetrna elektrarna na morju Hornsea 1. Foto: Orsted

Hornsea 2 bo, ko bo v celoti začela obratovati, prevzela naziv največje vetrne elektrarne na svetu, ki se nahaja na morju. V sklopu elektrarne bo delovalo 165 ogromnih turbin podjetja Siemens Gamesa, ki se bodo dvigale približno 200 metrov nad morsko gladino. Vetrna elektrarna je nedavno proizvedla prve vate električne energije, v celoti pa naj bi začela obratovati še letos.

Napajala naj bi več kot 1,3 milijona gospodinjstev

Foto: Siemens Gamesa
Foto: Siemens Gamesa
Kmalu največja tovrstna elektrarna na svetu, Hornsea 2, se nahaja približno 89 kilometrov od vzhodne obale Združenega kraljestva in je zelo velika. Razprostira se na površini 462 kvadratnih kilometrov, uporabljala pa bo 165 turbin španskega podjetja Siemens Gamesa, katerega lastnik je nemško podjetje Siemens Energy.

CNBC navaja, da bo dokončana elektrarna proizvedla več kot 1,3 gigavata (GW) električne energije, kar naj bi napajalo precej več kot 1,3 milijona gospodinjstev. Hornsea 2 je prve vate električne energije proizvedla 18. decembra 2021, je sporočilo dansko energetsko podjetje Orsted, ki razvija projekt. To je pomemben mejnik v razvoju elektrarne.

image_alt
Raziskovalci korak bližje pridobivanju energije z umetnega sonca

Po navedbah podjetja Orsted bo Hornsea 2 po polnem zagonu v letošnjem letu prevzela naziv 'največje delujoče vetrne elektrarne na morju na svetu'. To priznanje po besedah podjetja trenutno nosi Hornsea 1, 'sestrski projekt' Hornsea 2. »Oba projekta skupaj bosta lahko zagotavljala dovolj energije za več kot 2,3 milijona domov,« je po navedbi CNBC-ja pojasnilo podjetje Orsted.

ZDA precej za Evropo

Patrick Harnett, višji direktor programa Hornsea 2, je v izjavi, ki jo je objavil skupaj z napovedjo podjetja, dejal: »Od tu naprej je ciljna črta pred vrati, saj bomo namestili preostale turbine ter nadaljevali s testiranjem, zagonom in obujanjem naše vetrne elektrarne v novem letu.«

Foto: Orsted
Foto: Orsted
V Združenem kraljestvu je sicer sektor vetrnih elektrarn na morju dobro razvit, oblasti pa do leta 2030 planirajo celo 40 GW zmogljivosti. Evropska unija, ki jo je Združeno kraljestvo sicer zapustilo januarja 2020, namerava do sredine tega stoletja zagotoviti 300 GW električne energije od vetrnih elektrarn na morju.

Na drugi strani Atlantika imajo ZDA še nekaj dela, da dohitijo Evropo, navaja CNBC. Prva ameriška vetrna elektrarna na morju, 30-megavatna vetrna elektrarna Block Island Wind Farm, je začela komercialno obratovati šele konec leta 2016. Vendar pa se bližajo spremembe in novembra je bil položen temeljni kamen za projekt, ki so ga poimenovali »prva komercialna vetrna elektrarna na morju v ZDA«.

image_alt
Dosežek: Pridobivanje vode iz zraka brez energije in 24 ur na dan

Marca so ameriška ministrstva za energijo, notranje zadeve in trgovino sporočila, da želijo do leta 2030 vzpostaviti za 30 gigavatov vetrnih elektrarn na morju, kar naj bi ustvarilo na tisoče delovnih mest in sprostilo milijarde dolarjev naložb.

Več iz rubrike