Klub slovenskih podjetnikov opozarja slovenske politike na jasen odziv

SBC, Slovenian Business Club, opozarja slovenske politike na spoštljiv dialog in konkretnejši odziv na dogodke, ki so se odvili po objavljeni koalicijski pogodbi.
Fotografija: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tomi Lombar

V odprtem pismu, ki je namenjeno predvsem predstavnikom novonastale vlade, zapišejo, da z veliko zaskrbljenostjo spremljajo odkrite napade nekaterih najvidnejših članov stranke Levica na slovenske podjetnike, ki so se po njihovem mnenju zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe, omenjene v koalicijski pogodbi.

»Ker smo se zanašali na to, da beseda nekaj velja, smo z začudenjem sprejeli informacijo o predvidenih davčnih in drugih novih obremenitvah podjetij. Te so v koalicijski pogodbi zapisane v dovolj jasnih obrisih,« zapišejo. »Posledična negotovost podjetnikov je rezultirala v njihovem samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, družine, razvoj in s tem dobrobit družbe in države.«

V pismu so podali kritiko na negativne pozive Levice, ki je po njihovem mnenju širila sovražni govor do podjetnikov in odkrito pozivala k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema.

Odziv drugih političnih akterjev je člane kluba razočarala, po njihovem mnenju imata medel odziv in molk negativen vpliv na javno mnenje. Prav tako so jih pozvali k vidnejšemu odzivu na stališča zgoraj omenjene stranke.

»Ob tem posebej poudarjamo, da nas zaradi nekaterih delov koalicijske pogodbe v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov močno skrbi za prihodnost Slovenije, saj je v globalnem podjetniškem okolju ključna naloga vsake vlade poskrbeti za privlačno okolje za podjetnike in inovatorje. To je največje jamstvo, da bomo tudi socialna država,« za konec umirijo žogico. V pismu še zapišejo, da bo Slovenija s podanim predlogom v koalicijski pogodbi krepko zdrsnila proti repu lestvice privlačnih držav. »Z zadržanimi dobički so doslej razvijali podjetja, plemenitili svoje dobičke, gradili gospodarsko rast države in odpirali nova delovna mesta. Če bodo davki na dobičke višji, se bodo takšni razvojni ciklusi ustavljali. Novih, bolje plačanih delovnih mest v naši državi ne bo. Odpirala se bodo v drugih državah in poganjala ekonomije tistih držav, ki bodo ponujale podjetnikom boljša, bolj transparentna in dolgoročno bolj stabilna poslovna okolja.«

V klubu se zavedajo, da iz sosednjih držav že prihajajo vabila našim podjetnikom, ki bodo v primeru implementacije pogodbe morda zapustili državo in tako bomo zopet začeli izgubljati delovna mesta, investitorje, dohodke ipd.

Več iz rubrike