Kje bo novo geografsko središče EU po brexitu?

Nemška vasica Gadheim bo v primeru izstopa Velike Britanije iz Evropske unije postala novo geografsko središče Evropske unije. V vasi so že stekle priprave na to.
Fotografija: An anti-Brexit protester takes part in a demonstration as European Union leaders meet for an extraordinary summit to discuss Brexit, in Brussels, Belgium April 10, 2019. REUTERS/Susana Vera
Odpri galerijo
An anti-Brexit protester takes part in a demonstration as European Union leaders meet for an extraordinary summit to discuss Brexit, in Brussels, Belgium April 10, 2019. REUTERS/Susana Vera

Od dosedanjega središča Westerngrund je Gadheim oddaljen 55 kilometrov. Za pot do tja je potrebna ura vožnje. V vasici so že pripravili stolp, na katerem bo vihrala zastava EU in bo ponosno obeleževala prihodnje središče EU. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo to žalosten dan za Westerngrund, ki je geografsko središče EU postal z vstopom Hrvaške v EU leta 2013.
Geografsko središče EU se je zaradi širitev povezave spreminjalo. Od leta 2004, ko se je EU razširila s 15 na 25 držav, je v Nemčiji.
Velika Britanija naj bi EU zapustila do 31. oktobra.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.