Kitajska že odgovorila ZDA s svojimi carinami

ZDA so z današnjo dodatno obdavčitvijo kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev močno zaostrile trgovinski spor med državama.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

V odzivu na uvedbo dodatnih carin na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, ki so začele veljati danes ob 6. uri po srednjeevropskem času, je Kitajska nemudoma uvedla lastne carine na uvoz blaga iz ZDA v vrednosti 60 milijard dolarjev. A povračili ukrepi Pekinga so skromnejši, ker ZDA ne izvažajo tako veliko blaga na Kitajsko.

Carinska stopnja na uvoz izbranega ameriškega blaga na Kitajsko znaša med pet in deset odstotki.

Vlada v Pekingu je danes na ZDA naslovila ostre kritike, ker »brez sramu« vodijo protekcionizem in politiko ekonomske moči. V Beli knjigi o trgovinskem sporu, ki so jo objavili v Pekingu, piše, da ZDA »zmotno obtožujejo« številne države, še posebej Kitajsko. Washington poskuša z dodatnimi carinami ustrahovati druge države in jim vsiliti svoje zahteve, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdijo v Pekingu.

ZDA so z današnjo dodatno obdavčitvijo kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev (170,2 milijarde evrov) močno zaostrile trgovinski spor med državama. S tem je z dodatnimi carinami obremenjena polovica vsega kitajskega izvoza v ZDA, potem ko so ZDA dodatne carine že pred časom uvedle za 50 milijard dolarjev izdelkov s Kitajske.

Lobisti vseeno uspešni

Nove ameriške carine so za zdaj določene pri desetih odstotkih, v začetku leta 2019 pa se bodo zvišale na 25 odstotkov. Nekatere skupine blaga so iz tega ukrepe izključene, med njimi pametne ure tehnološkega velikana Apple, naprave s tehnologijo Bluetooth ter stolčki in avtomobilski sedeži za otroke. Analitiki pravijo, da gre za uspeh lobistov velikih koncernov, kot sta Apple in Amazon.

Kitajska je takoj napovedala povračilne ukrepe, a pri teh ima precej manj manevrskega prostora. ZDA namreč na Kitajsko izvozijo le za 130 milijard dolarjev blaga letno. Opazovalci sicer pravijo, da ima kitajska vlada na voljo tudi druge možnosti pritiska na Washington. Tako bi denimo lahko ameriškim podjetjem, ki že leta kujejo dobičke na račun potrošnje željnega milijardnega naroda, otežila poslovanje na Kitajskem.

Grožnje enih in drugih

Donald Trump je že zagrozil, da bo v primeru povračilnih ukrepov Kitajske sledila »tretja faza« in s tem uvedba dodatnih carin na še za 267 milijard dolarjev kitajskega blaga. To bi potem pomenilo dodatne carine na praktično celoten izvoz kitajskega blaga v ZDA.

Zaradi novih ameriških carin je Kitajska po poročanju medijev za zdaj odpovedala pogovore z vlado v Washingtonu. Za ta teden predvideni obisk kitajske trgovinske delegacije v Washingtonu je odpovedan, je poročal časnik Wall Street Journal. Po prvotnih načrtih je nameraval na povabilo ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina v ZDA odpotovati podpredsednik kitajske vlade Liu He.

Več iz rubrike