Kitajska ustvarja lastno Wikipedijo

»Naš cilj ni dohiteti Wikipedijo, temveč jo prehiteti,« so oznanili Kitajci, ki pripravljajo lastno spletno enciklopedijo. Okoli 300.000 vpisov bo zbralo in razdelalo 20.000 kitajskih učenjakov.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ker Kitajska tuje medije in internetne strani močno cenzurira ali celo popolnoma blokira, je bil ta korak precej pričako. Njihova spletna različica enciklopedije predstavlja nekakšno alternativo svetovno znani Wikipediji, ki jo soustvarja stotisoče prostovoljcev s celega sveta.

Kot poročajo kitajski mediji, bo njihova verzije spletne enciklopedije končana prihodnje leto. Yang Muzhi, vodja projekta in urednik je povedal, da kitajska Wikipedija ne bo običajna enciklopedija, temveč »Veliki kitajski zid kulture« oziroma digitalna knjiga »vsega«.

Kitajska ni edina država, ki cenzurira splošno Wikipedijo, pri tem dejanju se ji med drugimi lahko ob bok postavijo Severna Koreja, Turčija in Rusija, nekaj cenzuriranih gesel na Wikipediji pa so imeli ali pa še vedno imajo v Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Iranu, Pakistanu, Savsdki Arabiji, Sirji, Tuniziji in Uzbekistanu.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: