Kitajska: Naša partnerica, tekmica ali huda grožnja?

Voditelji članic EU se te dni v Bruslju osredotočajo na odnose s Kitajsko v luči vrha, ki bo 9. aprila v Bruslju. Sprva morajo definirati, kakšen je naš odnos.
Fotografija: Shutterstock
Shutterstock

Medtem ko želi EU na eni strani spodbujati skupne interese na globalnem odru, zlasti v času izolacionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki spodkopava multilateralizem, želi po drugi strani bolj vzajemen gospodarski odnos s Kitajsko, ki jo opisuje ne le kot gospodarskega, temveč tudi kot "sistemskega tekmeca".


Zakaj je Kitajska lahko zelo nevarna za EU?


V Bruslju jih skrbi, da poskuša Kitajska razdeliti unijo z dvostranskimi dogovori s članicami in s pobudo 16+1, ki vključuje enajst vzhodnih oziroma srednjeevropskih članic, tudi Slovenijo, in pet balkanskih držav. Zadnje dni pa največ pomislekov zbuja namera Italije, da se priključi veliki kitajski pobudi nove svilne poti - En pas, ena pot.

EU je med drugim lani sprožila postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo proti Kitajski zaradi spodkopavanja pravice intelektualne lastnine. Ko evropska podjetja pridejo na Kitajsko, so namreč kitajski strani prisiljena zagotoviti lastništvo ali pravico do uporabe tehnologije. V Bruslju med drugim tudi opozarjajo, da evropska podjetja nimajo dostopa do kitajskega trga javnega naročanja.

V EU obstaja tudi zaskrbljenost zaradi navedb, da bi lahko kitajski tehnološki velikan Huawei, ki je sicer tarča očitkov ZDA, da uživa preveč gospodarskih privilegijev zaradi tesnega odnosa s kitajsko vlado, uporabil telekomunikacijsko infrastrukturo 5G za posredovanje informacij kitajski obveščevalni službi.
 

Več iz rubrike

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

Komentarji: