Kitajska: Kljub trgovinski vojni izvoz v ZDA raste

Kitajska je kljub trgovinski vojni lani ustvarila 323 milijard dolarjev presežka v trgovini z ZDA, potem ko je bil ta še leto pred tem pri 275,8 milijarde dolarjev.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Presežek v celotni trgovini Kitajske s preostalim svetom je lani upadel za 16,2 odstotka na 351,76 milijarde dolarjev. Decembra je kitajski izvoz na letni ravni upadel za 4,4 odstotka.


Kitajski uvoz in izvoz sta lani lani znova dosegla rekordne vrednosti, vendar pa je rast kitajskega uvoza prehitela rast izvoza. Uvoz je v letu 2018 narasel za 15,8 odstotka, medtem ko se je izvoz okrepil za 9,9 odstotka. Obseg celotne zunanje trgovine se je v primerjavi z letom 2017 okrepil za 12,6 odstotka na 4620 milijarde dolarjev.


Trump želi, da bi Američani kupovali manj kitajskih proizvodov, da bi zmanjšali velik presežek, ki ga Kitajska ustvari v trgovini z ZDA. Prepričan je namreč, da Kitajska nepravično ščiti in favorizira domača podjetja.

Uvoz ameriške soje na Kitajsko, ki je pomemben kazalnik za politike, saj je eden pomembnejših produktov ameriškega uvoza, je lani upadel za 7,9 odstotka na 88 milijonov ton. Uvoz je lani upadel, ker je kitajska uvedla 25-odstotne uvozne carine na ameriško sojo.

Kitajsko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 6,5 odstotka, potem ko je kitajski bruto domači proizvod lani narasel za 6,9 odstotka. Trgovinska vojna z ZDA je občutneje prizadela predvsem kitajski avtomobilski sektor, ki je lani prvič v 20 letih beležil padec prodaje.

Več iz rubrike