Kitajska julija povečala izvoz, trgovina z ZDA ponovno upadla

Kitajski izvoz se je julija na letni ravno povečal za 3,3 odstotka, uvoz pa zmanjšal za 6,2 odstotka. Pri tem se je zmanjšal obseg trgovine z ZDA, in sicer je izvoz v ZDA upadel za 6,5 odstotka, uvoz iz ZDA pa za 19,1 odstotka.
Fotografija: Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se je v zadnjih tednih zaostrila, a slednja je povečala izvoz. REUTERS
Odpri galerijo
Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se je v zadnjih tednih zaostrila, a slednja je povečala izvoz. REUTERS

Izvoz je z rastjo presegel pričakovanja analitikov, ki so v anketi Bloomberga napovedali enoodstoten padec. Nad pričakovanji je bil tudi uvoz. Ta se je sicer zmanjšal tretji mesec zapored, je bil pa upad manjši od napovedi analitikov, ki so pričakovali devetodstotni padec.

Kitajski zunanjetrgovinski presežek je julija znašal 45,1 milijarde dolarjev, potem ko je bil junija pri 51 milijardah dolarjev.
Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko se je v zadnjih tednih zaostrila. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč za 1. september napovedal 10-odstotne dodatne carine na preostalih 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, poleg že uvedenih 25 odstotkov na 250 milijard dolarjev uvoza, Peking pa je dopustil padec svoje valute juana in ustavil nabavo ameriški kmetijskih pridelkov.

Trgovina med največjima gospodarstvoma na svetu je julija upadla, uvoz iz ZDA se je znižal za 6,5 odstotka, uvoz od tam pa za 19,1 odstotka. Kitajski presežek v trgovini z ZDA je bil malenkost nižji kot junija in je znašal 28 milijard dolarjev.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: