Kitajska: EU in ZDA sta protekcionistični in imata dvojne standarde

Kitajska se je na Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) pritožila, da jo ZDA in EU ne obravnavata pravično.
Fotografija: Stocksnap
Odpri galerijo
Stocksnap

Ko se je Kitajska leta 2001 pridružila WTO, je bilo določeno, da jo lahko preostale članice še 15 let obravnavajo kot netržno gospodarstvo. Nekaj dni nazaj je ta doba minila, a ZDA, EU in Japonska niso umaknile strogih pravil za kitajski izvoz. Z njihove strani se slišijo določene omejitve razumne, saj želijo preprečiti, da bi poceni kitajski izdelki preplavili njihove trge. Kitajska je že en dan po 15. obletnici vstopa v WTO napisala pritožbo ter se zavzela, da osvoji vse tržne pravice.

Kitajcem nespremenjena situacija ni všeč, Peking pa ostaja razočaran, ker je članice WTO še vedno ne želijo obravnavati kot tržno gospodarstvo. "Obžalujemo, da ZDA in EU nista izpolnili zavez," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino, Shen Danyang.

Iz Pekinga sporočajo, da so zahodne države, ki Kitajski ne želijo priznati statusa tržnega gospodarstva, "protekcionistične" in imajo "dvojne standarde". Vendar pa mnogi kritiki menijo, da je Kitajska še daleč od dejanskega tržnega gospodarstva.

V ZDA so navedli, da ostajajo zaskrbljeni zaradi kitajskega gospodarstva, predvsem velike zasičenosti v industriji jekla in aluminija, pa tudi državnega lastništva podjetij. Kitajska tako po njihovem mnenju ni storila potrebnega prehoda v tržno gospodarstvo in zato so z EU tudi sprožili največ »anti-damping« preiskav proti Kitajski.

Na grafu si lahko ogledate krivulji izvoza ZDA in Kitajske v zadnjih 15 letih:

Stocksnap
Stocksnap

Članice EU so se danes zavzele za zaostritev trgovinskih pravil za poceni uvožene izdelke.

Slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga je v Bruslju ocenil, da gre za prelomno odločitev in potezo članic. "Evropa ne more biti več naivna, mora braniti svoje interese, še posebej v primeru dampinga,"je minister dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Stocksnap
Stocksnap

Zaostritvi trgovinski pravil sta sicer nasprotovali Velika Britanija in Švedska, ki je vztrajala, da bodo ukrepi prizadeli avtomobilski sektor in predstavljajo nevaren korak v smeri protekcionizma. Spremembam pa so naklonjeni predvsem jeklarji, ki se zaradi presežkov in poceni uvoza že dalj časa soočajo s težavami.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: