Kitajska delegacija se je mudila na Primorskem

Primorski tehnološki park je zainteresiranim startup podjetjem odprlo vrata za vstop na kitajski trg.
Fotografija: Kitajska delegacija v Sloveniji
Odpri galerijo
Kitajska delegacija v Sloveniji

Na povabilo Primorskega tehnološkega parka se je včeraj na celodnevnem obisku na Goriškem mudila delegacija iz kitajskega mesta Tianjin, ki so jo sestavljali predstavniki občinskega biroja za znanost in tehnologijo, centra za izmenjavo znanja in tehnologij, združenja za promocijo produktivnosti ter družbe za medicinsko tehnologijo.

Na pobudo tehnološkega parka se je kitajska delegacija srečala tudi s predstavniki Univerze v Novi Gorici ter obiskala laboratorije v Univerzitetnem središču v Ajdovščini. Namen obiska je bil vzpostaviti povezave za znanstveno in tehnološko sodelovanje ter krepiti medsebojno sodelovanje v podporo startup podjetjem pri vstopu na kitajski trg.

»Obisk kitajske delegacije je rezultat sistematičnega vzpostavljanja mednarodnih povezav, ki jih Primorski tehnološki park razvija v podporo internacionalizaciji startup podjetij iz Goriške regije,« je pojasnila direktorica Primorskega tehnološkega parka, mag. Tanja Kožuh, ki je junija letos v okviru gospodarskega obiska tehnoloških parkov, inkubatorjev in pospeševalnikov v Pekingu in Tianjinu na Kitajskem ustvarila dober vtis ter vzpostavila nove priložnosti za podporo startup podjetjem pri vstopu na kitajski trg.
 

Še močnejše povezave


Že v času obiska na Kitajskem je Primorski tehnološki park sklenil memorandum o sodelovanju s Tianjin Beichen Zhongguancun Kexin Industrial Park-om, ki skrbi za razvoj informacijsko-komunikacijskih storitev, biomedicine, spletnih tehnologij in storitev ter predstavlja primer dobre prakse delovanja t.i. 'grozda' znotraj mesta.
Slovenska delegacija na Kitajskem
Slovenska delegacija na Kitajskem
Konec julija letos pa je Primorski tehnološki park sklenil še en tripartitni memorandum, in sicer z inovacijskim centrom Hetaitong Technology in AIRmaker Technology iz Pekinga, ki delujeta kot inkubator oz. pospeševalnik za startup podjetja, ki želijo vstopiti na Kitajski trg.

»Namen tokratnega obiska kitajske delegacije na Goriškem je bil predvsem navezati povezave za znanstveno in tehnološko sodelovanje, skupno implementacijo mednarodnih znanstvenih in tehnoloških programov ter iskanje priložnosti za soft-landing projekte,« je povedala Kožuhova. Prav zato je kitajska delegacija obiskala tudi Univerzo v Novi Gorici. Slednja je soustanoviteljica Primorskega tehnološkega parka, obe instituciji pa skupaj že sodelujeta v več mednarodnih projektih.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

»Ugotavljamo, da se za znanstvene in tehnološke institucije ter podjetja iz Goriške regije sodelovanje z institucijami iz mesta Tianjin izkazuje kot zanimiva priložnost,« je povedala Kožuhova, in dodala, »da ima mesto, ki je s hitrim vlakom samo 30 minut oddaljeno od Pekinga, kar 56 univerz in drugih visokih izobraževalnih institucij s skupaj 600.000 študenti letno, kjer delujejo številni profesorji, raziskovalci in drugi vrhunski strokovnjaki.«



Več iz rubrike