Kitajska bojna letala bodo danes preletela Tajvan

Kitajska pravi, da se ZDA igrajo z ognjem. Moskva podpira Kitajsko.
Fotografija: A demonstrator holds a sign during a gathering in support of U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi's expected visit, in Taipei, Taiwan August 2, 2022. REUTERS/Ann Wang
Odpri galerijo
A demonstrator holds a sign during a gathering in support of U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi's expected visit, in Taipei, Taiwan August 2, 2022. REUTERS/Ann Wang

Kitajska je danes obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu". V odgovor na obisk je napovedala obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana, s katerimi naj bi začela že danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Gromozanska ekonomska škoda »Trumpove vojne«

Washington "nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske" ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne," so dodali v Pekingu.

V odgovor na obisk Pelosijeve je Peking napovedal "usmerjene vojaške ukrepe". S kitajskega obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli več manevrov s strelskimi vajami na šestih morskih območjih okoli Tajvana.

Demonstranti teptajo zastavo ZDA med protestom proti obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajpeju na Tajvanu. FOTO: REUTERS/Ann Wang
Demonstranti teptajo zastavo ZDA med protestom proti obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajpeju na Tajvanu. FOTO: REUTERS/Ann Wang

Manevri služijo kot "resno svarilo pred nedavno eskalacijo, ki so jo povzročili negativni ukrepi ZDA glede tajvanskega vprašanja, in resno opozorilo tistim, ki si želijo odcepitve", je dejal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je cilj preprečiti "vmešavanje tujih sil in separatistične poskuse" na Tajvanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

82-letna Pelosijeva je v poznih večernih urah po lokalnem času pristala na Taipeiju, z obiskom pa je izrazila podporo Tajvanu.

Ob stopnjevanju napetosti med Washingtonom in Pekingom so kitajski mediji medtem poročali, da so kitajska bojna letala danes preletela Tajvansko ožino.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking danes znova sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

image_alt
Nova hladna vojna: Apple proti Huaweiu

Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so danes v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za "očitno provokacijo", ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kitajska stran ima pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja," so v odzivu na obisk Pelosijeve v Taipeiju sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

"Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen," je o napovedanih povračilnih ukrepih Pekinga zaradi obiska Pelosijeve dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovi oceni obisk vodi k "povečanju napetosti" v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da neodgovorni ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev ter da so ZDA "državni provokatorji", ki v svet vnašajo destabilizacijo, saj v zadnjih desetletjih niso rešile niti enega konflikta, ampak so jih veliko izzvale.

Zaharova je dejala tudi, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se odpravlja na obisk v Azijo, v nasprotju s Pelosijevo tja prinaša sodelovanje. Lavrov bo med drugim obiskal Mjanmar in se udeležil srečanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

82-letna Pelosijeva je v poznih večernih urah po lokalnem času prispela v Taipei, z obiskom pa je izrazila podporo tajvanski demokraciji. Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking pred obiskom sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

S kitajskega obrambnega ministrstva so kasneje sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli vojaške vaje na šestih morskih območjih okoli Tajvana, kot odgovor na obisk ameriške političarke.

Več iz rubrike