Kitajska bo znižala carine na računalnike, kolesa in druge dobrine

Kitajska je napovedala, da bo znižala carine na računalnike, kolesa in nekatere druge dobrine. Gre za uvoz, ki v dveh letih doseže vrednost 360 milijard dolarjev. S to potezo želi Kitajska nekoliko utišati številne kritike, da z nepravično trgovinsko politiko favorizira domače gospodarstvo.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

Kitajska bo carine na knjige, računalnike, hrano, pohištvo in zdravila s torkom znižala s 15 na 13 odstotkov. Uvozne dajatve na pripomočke za ribarjenje, tekstil, elektronsko opremo in kolesa pa bo Kitajska znižala s 25 na 20 odstotkov.
Napoved je prišla pred torkovim srečanjem voditeljev osrednjih institucij EU s kitajskim premierjem Li Keqiangom. Kitajska je druga največja trgovinska partnerica unije, medtem ko je EU največja trgovinska partnerica Kitajske.
Zapletene trgovinske odnose pa ima Kitajska predvsem z ZDA, s katero se še vedno pogaja o carinah in načinih, kako končati trgovinski spor.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: